Необхідну порцію йоду щодня ми отримуємо під час прийому їжі, однак часто її може бути недостатньо для потреб організму.

Йод утворює гормони щитоподібної залози, впливає на ріст клітин і метаболізм, а також забезпечує швидкість біохімічних реакцій, обмін білків і жирів. Відповідно, дефіцит йоду сприяє структурним змінам щитоподібної залози та порушенню її роботи.

Щитовидна залоза. Фото: кадр Youtube
Щитовидна залоза. Фото: кадр Youtube

Як визначити що в організмі бракує йоду. Для цього варто уважно себе оглянути у люстерко. Адже внаслідок браку цього мікроелемента нерідко стає розвиток дифузного зоба, коли залізо збільшується у розмірі.

Не всі можуть побачити таке збільшення, але якщо є звичка уважно оглядати себе в дзеркалі, то помітити його все ж таки можливо, особливо при худорлявій статурі. Крім того, ця проблема виявляється при носінні одягу з горлом - водолазки та светри можуть здаватися дуже некомфортними.

Популярні новини зараз
Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення "Велика активація": астролог визначив, коли українська земля позбавиться окупантів Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось
Показати ще

Щитовидна залоза. Фото: кадр Youtube
Щитовидна залоза. Фото: кадр Youtube

Також дефіцит йоду може призвести до зниження функції щитоподібної залози (гіпотиреозу).

Визначити дефіцит йоду і викликаний ним гіпотиреоз можна за деякими зовнішніми ознаками. Посилене випадання волосся, ламкість нігтів, сухість і лущення шкіри - основні ознаки.

На це порушення можуть вказувати слабкість та підвищена стомлюваність, збільшена потреба у сні, підвищена дратівливість. Якщо йододефіцит є занедбаним, довгий час не коригується, у людини може виникнути депресія.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.

Нагадаємо, ми писали, що пенсіонерка у 70 років вирішила повністю змінити своє життя і стала іконою для молоді: "Час буде або ворогом, або другом".

Як повідомляв "Знай.ua" "заїдати" стрес можна з користю: ​​які продукти зменшать тривожність і наситять організм вітамінами.

Також "Знай.ua" інформував, чому потрібно додати насіння льону до свого раціону: стільки користі ніщо не дасть.