Адвокат Олексій Панасенко розповів про те, що під час воєнного стану в Україні порушення будь-яких правил – у військовій сфері – є дуже серйозними.

Наприклад, відмова виконати наказ – ха цей злочин передбачається кримінальна відповідальність відповідно до ст. 402, 403 КК України.

Військовий ЗСУ. Фото: Youtube
Військовий ЗСУ. Фото: Youtube

Відповідність наказу законодавству України та його наслідки є відповідальністю начальника чи командира військової частини згідно з Дисциплінарним статутом та Статутом внутрішньої служби ЗСУ.

Відповідно до закону, можна навіть понести відповідальність за невиконання наказу через забудькуватість, неуважність...

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

За відмову виконати наказ у період дії воєнного стану або у бойовій обстановці передбачається обмеження волі від 5 до 10 років.

Українські військовослужбовці, фото: Facebook
Українські військовослужбовці, фото: Facebook

Законним вважається лише наказ, який був відданий відповідною особою в межах повноважень та належного порядку, що не суперечить чинному законодавству та не порушує конституційні свободи та права людини та громадянина.

Є ще інформація щодо тих, хто уникає мобілізації за кордоном. Тих, хто не повертався до України, можуть притягнути до адміністративної відповідальності – штраф від 3,4 тисячі гривень. Якщо виявиться, що перетин кордону був незаконним, тоді доведеться додатково заплатити до 8,5 тис.

Нагадаємо, українець обдурив військкомів і "поплатився" за це: суд виписав штраф, незважаючи на вибачення

Як повідомляв "Знай.uа", медсестру оштрафували на 100 тисяч за відмову їхати на фронт: все могло бути ще гіршим

Знай.ua писав, уникнення мобілізації за кордоном: після повернення в Україну чоловіки, що втекли, нестимуть відповідальність