Українців за відмову у проходженні військової служби притягують до реальної відповідальності, як свідчить практика. Йдеться не про адміністративні штрафи, а про позбавлення волі. Ухилянтам загрожує тюремний термін від 3 до 5 років.

Громадяни вже неодноразово попереджали, що відмовлятися від вручення повістки або тікати з країни через службу не варто, оскільки це загрожує покаранням. Проте, за даними Єдиного реєстру судових рішень, за ухилення вже засудили декілька сотень українців із різних областей.

Мобілізація в Україні, фото protocol
Мобілізація в Україні, фото protocol

Зокрема, наприкінці березня мешканець Закарпатської області отримав строк на 5 років ув'язнення, маючи двох малолітніх дітей. Він письмово відмовився від служби, посилаючись на сімейний стан. Суд прийняв те, що обвинувачений кається і скоротив покарання до умовного - 3 роки випробувального терміну.

Також умовний вирок призначили потерпілому від аварії на ЧАЕС у Волинській області. Він ухилявся від служби через захворювання і стверджував, що його брат зараз перебуває у російському полоні.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Виплати ніхто не чіпатиме: переселенців порадували доброю звісткою Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Суд. Фото: скрин відео
Суд. Фото: скрин відео

Реальний термін 3 роки позбавлення волі отримав офіцер запасу на Сумщині, який відмовився від проходження служби. Охтирський міськрайонний суд заарештував його у залі засідань, проте обвинувачений не визнав своєї провини та посилався на хворобу коліна, хоча комісія цього не підтвердила.

Нагадаємо, вийшов на обід, а забрали у військкомат: в Івано-Франківську представники ТЦК попрацювали за одеськими методами

Раніше ми писали про те, як влаштуватися на роботу під час військового стану: чи потрібний військово-обліковий документ