У експертів запитали, чи виплачується допомога з непрацездатності, якщо працівник довгий час не виходив на роботу, а коли вийшов надав лікарняний.

У ПФУ зазначають, що для отримання права на зазначену допомогу працівнику необхідно набути статус "застрахованої особи" в місяці настання страхового випадку шляхом сплати за нього роботодавцем ЄСВ в строки та розмірах, визначених чинним законодавством. Про це йдеться у статті на buh.ligazakon.net.

Лікарняні. Фото: Youtube
Лікарняні. Фото: Youtube

Якщо працівник не виходив на роботу внаслідок ведення воєнних дій та пов'язаних з ними обставин і за нього роботодавцем не сплачувався ЄСВ, він втрачає статус "застрахованої особи".

У такому випадку, навіть якщо людина хворіла, втрачається можливість оплачувати лікарняні, адже з шостого дня непрацездатності втрачається право на допомогу.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

Якщо це стосується надання допомоги по вагітності та пологах, то її надають застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату зарплати за період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

Лікарняні. Фото: скрін youtube
Лікарняні. Фото: скрін youtube

Під час вагітності та пологів, у період простою підприємства, установи, організації не з вини застрахованої особи, — допомогу по вагітності та пологах надають з дня виникнення права на відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами.

Нагадаємо, ми писали, що гроші від міжнародних фондів потрібно декларувати — українцям пояснили важливі нюанси.

Як повідомляв "Знай.ua" 80-річна пенсіонерка "віддала" 96 літрів крові та потрапила до Книги рекордів Гіннесса.

Також "Знай.ua" інформував, частина українців може розраховувати на зниження пенсійного віку, кому доступний привілей.