Національний банк України повідомив, що останнім часом поменшало підробок серед гривень, однак вони ще трапляються, як визначити, що гроші несправжні.

За інформацією Нацбанку, минулого року на 1 млн справжніх купюр припадало близько 2,2 підроблених. У 2021 році в Україні було виявлено близько 7,1 фальшивих банкнот на 1 млн справжніх. Тобто, більш ніж втричі більше.

фальшиві гривні
фальшиві гривні

За інформацією Європейського центрального банку, цей показник у країнах Європейського Союзу в 2022 році майже в 6 разів вищий і склав приблизно 13 банкнот євро. За підсумками 2021 року – 12 банкнот, – розповіли в Нацбанку.

Найчастіше підробляють купюри 2015 року. Наприклад, купюри у 500 грн – 39% від загальної кількості вилучених підробок та 57% від їх загальної суми. Купюри у 200 грн – 45% від загальної кількості вилучених підробок 26% т їхньої загальної суми та 100 грн – 8% та 2%.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Фальшиві гроші
Фальшиві гроші

Перевірити ж справжність банкнот можна кількома способами – зокрема, на дотик.

Так перевіряється банкнотний папір та рельєфність окремих зображень з лицьового боку банкноти, що забезпечується спеціальним видом друку, – пояснюють в Нацбанку.

Також можна перевірити банкноти на наявність водяних знаків, наявність повністю зануреної в товщу паперу захисної стрічки та наскрізного елемента. Перевірити справжність купюри можна і змінюючи кут нахилу.

Зображення, виконані оптично-змінними фарбами, змінюють колір при розгляді банкноти під різними кутами зору.

Нагадаємо, ми писали, в Україні знайшли небезпечне для здоров'я вершкове масло: побачите в магазині – краще не чіпайте.

Як повідомляв "Знай.ua" шахраї знайшли новий спосіб красти гроші українців: як не потрапити на аферу.

Також "Знай.ua" інформував, Нова пошта пощадила гаманці українців і тепер за одну послугу можна не платити: що змінилося.