Багато українців були змушені покинути свої оселі внаслідок повномасштабного вторгнення та шукати прихистку закордоном. Однак перебуваючи закордоном, вони залишаються громадянами України які мають не лише права а і обов'язки. Так українські громадяни мають обов'язок навіть знаходячись закордоном подавати декларацію про доходи.

Українські біженці за кордоном, як і раніше, зобов'язані подати декларації про доходи за 2022 рік, хоча Верховна Рада їх від цієї необхідності звільнила.

Закордонний паспорт, фото "Знай.ua"
Закордонний паспорт, фото "Знай.ua"

Про це повідомила нардеп Ніна Южаніна.

За її словами, законопроект, який скасовує для біженців подання декларацій, досі не підписаний президентом Володимиром Зеленським, а отже, не набрав чинності.

Тобто, до 1 травня українським біженцям, які скористалися правом на тимчасовий захист, потрібно буде задекларувати отримані закордоном грошові виплати як іноземний дохід. При цьому податок та військовий збір з таких доходів вираховувати та стягувати не будуть. Тобто потрібно зазначити тільки отримання таких коштів як дохід без податку та збору.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

закордонний паспорт
закордонний паспорт

При цьому оподаткуванню в Україні закордонна допомога не підлягає. Але декларувати їх поки що треба.

Податкову декларацію можна подати в електронному вигляді через Електронний кабінет на сайті Державної Податкової Служби України, в розділі "ЕК для громадян" – "Податкова декларація про майновий стан та доходи".

Нагадаємо, 2,2 тисячі грн: міжнародна організація оголосила про нову допомогу, які умови

Раніше ми писали про те, як українцям купити ліки в селі: уряд пропонує відкрити мобільні аптеки

Також портал Знай.ua писав, що українські біженці все частіше їдуть на заробітки до Румунії: переваги, вакансії та розмір зарплат