Багатьох громадян України, які лише збираються оформлювати всі необхідні документи для виходу на заслужений відпочинок, цікавить питання, чи потрібно подавати ще довідку про заробітну плату. Із таким питанням до ПФУ звернулася мешканка Вінницької області.

Прес-служба Пенсійного фонду України надала відповідь на це запитання.

Виплата пенсій, скріншот: YouTube
Виплата пенсій, скріншот: YouTube

"Незабаром оформлятимуся на пенсію. Чи потрібно надавати довідку про зарплату до липня 2000 року?", - поцікавилася мешканка Вінницької області.

У відповідь на це у ПФУ повідомили, що у певних випадках під час подання заяви на призначення пенсії потрібно надати довідку про зарплату за період до 1 липня 2000 року.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Виплата пенсій, скріншот: YouTube
Виплата пенсій, скріншот: YouTube

Зокрема, виходячи із Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", під час обчислення пенсії враховується заробіток людини за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року.

Зарплата цей період обчислюється за даними реєстру застрахованих осіб.

Так, довідку про зарплату до 1 липня 2000 року потрібно надати у двох випадках:

- у разі, якщо людина після 1 липня 2000 року отримала менше ніж п'ять років страхового стажу (тоді до Пенсійного фонду слід подати довідку про зарплату за будь-які 60 календарних місяців роботи поспіль до 1 липня 2000-го);

- за власним бажанням, якщо в період роботи до липня 2000 року людина мала високооплачувану роботу або працювала за сумісництвом.

Таку довідку видає підприємство, установа чи організація, де працювала людина, на підставі особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та сплачену зарплату.

Нагадаємо, переселенці під загрозою: як не втратити всі свої гроші.

Раніше повідомлялося, як і з яких питань українці можуть звертатися до Пенсійного фонду: допоможуть усім.

Також, на пенсіонерів очікує масштабний перерахунок пенсій: кому чекати підвищення.