Військовий стан вносить свої корективи у роботу деяких підприємств. Головний мінус у тому, що скорочується кількість працівників.

Громадяни, які збираються на заслужений відпочинок, цікавляться питанням – чи можуть звільнити працівника передпенсійного віку?

Відповідь на це питання надали експерти з виплат від порталу "На пенсії".

Оформлення пенсії Фото: скрін youtube
Оформлення пенсії Фото: скрін youtube

Якщо в організації виробництва та праці відбулися зміни, у тому числі скорочення чисельності або штату працівників, згідно з пунктом 1 статті 40 КЗпП України, то Трудовий договір, укладений на невизначений термін, може бути розірвано.

Популярні новини зараз
Добровільний візит до ТЦК не врятує від штрафу: за що покарають деяких чоловіків Нова схема крадіжки - у небезпеці кожен, хто має карту: українцям розповіли, як не втратити гроші Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло
Показати ще

Відповідно до частини другої статті 492 КЗпП України передбачено, що при звільненні працівників у випадках змін до організації виробництва та праці має враховуватись переважне право на залишення на роботі, передбачене законодавством.

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube
Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

У таких випадках роботодавець повинен дотримуватись вимог статті 42 КЗпП України, яка встановлює, що при скороченні чисельності чи штату працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва та праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам із вищою кваліфікацією та продуктивністю праці.

Однак слід зазначити, що за рівних умов продуктивності праці та кваліфікації перевага у залишенні на роботі надається у тому числі працівникам, яким залишилося менше трьох років до настання пенсійного віку, при досягненні якого особа має право на отримання пенсійних виплат (пункт 10 статті 42 КЗпП України).

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube
Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

Тому особи передпенсійного віку включені до категорії осіб, яким надано переважне право залишатися на роботі при скороченні чисельності чи штату працівників за однакової продуктивності праці.

Нагадаємо, Польща продовжила важливе правило для українців: знову безкоштовно.

Раніше повідомлялося, нові можливості для громадян щодо пенсій: благодійні пожертвування та добровільні внески.

Також, відпахав на шкідливому виробництві, сподівався на пільги, але залишився ні з чим: у чому причина.