В Україні триває військове становище вже майже 15 місяців — більшості чоловіків заборонено виїжджати за кордон, але, звичайно, є винятки.

Згідно з поясненнями, наданими Державною прикордонною службою України, чоловіки, тимчасово непридатні для проходження військової служби, можуть виїжджати за межі країни за певних умов та за наявності відповідних документів.

Черги на кордоні, кадр з відео
Черги на кордоні, кадр з відео

Згідно з абзацом 3 частини 1 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", під час мобілізації на військову службу не підлягають призову військовозобов'язані, визнані особами з інвалідністю або тимчасово непридатними для військової служби з медичних причин.

Водночас слід наголосити, що такі винятки стосуються тимчасової непридатності до військової служби на строк до шести місяців та мають певні умови та процедури, які необхідно виконати.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом
Показати ще

Документальне підтвердження стану здоров'я та результати військово-лікарської комісії є ключовими факторами у прийнятті рішення щодо можливості виїзду за кордон у цих випадках.

Перевірка документів на кордоні, скріншот: YouTube
Перевірка документів на кордоні, скріншот: YouTube

Важливо дотримуватись вимог законодавства та забезпечити чіткість та прозорість процесу прийняття рішень щодо таких винятків. Хоча процес показує, що трапляються випадки, коли українці можуть дати хабар заради "вільного" виїзду за кордон і без серйозних проблем зі здоров'ям.

Нагадаємо, студент отримав повістку: що робити, куди йти і чому не можна ігнорувати ТЦК

Як повідомляв "Знай.uа", як отримують "білий квиток": адвокат розповів усе про зняття з військового обліку

Знай.uа писав, військові мають право звільнитися навіть під час мобілізації: що потрібно знати