У п'ятницю, 2 червня, в Україні відзначається народне свято Тимофій Грядочник. Він пов'язаний з безліччю традицій і прикмет, пов'язаних із різними рослинами.

Свято названо на честь святого Тимофія, а свою народну назву "грядочник" отримав через те, що цього дня селяни активно займалися городними роботами. Святому Тимофію молилися, щоб здобути багатий урожай. Вважалося, якщо рослини зачахли, їх наврочили недобрі сусіди. Тому город поливали святою водою для захисту.

За переказами, святий Тимофій дуже любив овочі, а особливо огірки. З цим пов'язана прикмета: "Якщо з'їв першим огірочок у цей день, то з'їв свою удачу. А якщо прикопав його в середині городу, потай від інших - привернув своє щастя."

На Русі цього дня огірки висаджували, використовуючи особливий ритуал. Селяни піднімалися рано-вранці і непомітно від сусідів засівали цей овоч. У цьому треба було зберігати повне мовчання. Якщо у господаря чи господині щось питали, слід було відповісти: "Прибираю бур'яни, збираю гусениць" . Такий ритуал робився, щоб захистити майбутній урожай від пристріту.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте
Показати ще

У регіонах, де огірки сходили раніше, слід було знайти найкрасивіший і закопати його біля грядки, начитавши спеціальну змову.

Вважалося, що якщо поряд із грядкою росте ялина, то чим пишніші на ній шишки, тим багатшим буде врожай.

Прикмети

Вважалося, що якщо на Тимофія Грядочника сильний дощ, у цей день рівно за півроку буде снігопад.

Якщо у цей день вас укусить бджола, буде дощ.

Врожайність огірків прийнято визначати зі сходу сонця. Зійде у ясному небі – врожаю не видно, у хмарному – очікується дуже щедрий урожай.

Нагадаємо про лікування онкології від медика: чи допоможе голодування у боротьбі з раком.

Раніше повідомляли, що від 1 копійки до 1 гривні: українцям показали монети, за які колекціонери готові щедро платити.