3 червня перед Днем Святої Трійці церква відзначає Троїцьку суботу – вона є часом поминання померлих.

На Русі здавна існує кілька батьківських субот – особливих поминальних днів – М'ясопустна батьківська субота, субота 2-го тижня Великого посту, субота 4-го тижня Великого посту, Радониця, поминання померлих воїнів, Троїцька батьківська субота та Димитрій.

Але тільки дві з них вважаються Вселенськими, оскільки в ці дні поминають усіх померлих православних християн – це М'ясопустна батьківська субота та Троїцька батьківська субота. Перша буває напередодні м'ясопустного тижня – сімденки перед Великим постом. А друга – напередодні свята Пресвятої Трійці, яке також називається П'ятидесятницею.

2023 року свято Святої Трійці випадає на 4 червня, а, відповідно, Троїцька батьківська субота випадає на 3 червня.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати
Показати ще

Що потрібно робити у Батьківську суботу

Звісно, ​​цього дня прийнято поминати батьків, але не лише їх. У Троїцьку суботу згадують і тих, хто не пов'язаний з людиною ніякими спорідненими узами.

У Троїцьку батьківську суботу треба сходити до храму. Цього дня віруючі приходять до храмів на особливу всесвітню панахиду.

Крім того, у поминальну суботу після ранкового походу в храм прийнято відвідувати могили родичів і друзів, що пішли. Цього дня могили прикрашають квітами та зеленню та влаштовують ритуальні трапези.

Що не можна робити у батьківську суботу

Якщо у Троїцьку батьківську суботу людина не змогла потрапити до храму, то не забороняється прочитати молитву за померлих і вдома. Дехто вважає, що саме в Троїцьку батьківську суботу можна подавати в церкві записки про упокій самовільно позбавили себе життя, а також про померлих нехрещеними. Але ця помилка – цього робити не можна, оскільки церква не молиться за нехрещених і самогубців.

Прикмети

Існує повір'я, що у батьківську суботу перед Трійцею не можна працювати, забиратися в квартирі і навіть мити брудний посуд. Ця думка дуже зручна для лінивих господинь. А ось Церква дотримується іншої думки. Священнослужителі кажуть, що обмеження в роботі існують насамперед для того, щоб хатні клопоти не заважали молитві та відвідуванню храму. Починати батьківську суботу треба з походу до храму та молитви про покійних, а, повернувшись із церкви додому, можна й прибиранням зайнятися та посуд помити.

Прибирання у ванній кімнаті. Фото: скрін youtube
Прибирання у ванній кімнаті. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, коли Трійця у 2023 році і чи буде вихідною: історія, традиції та заборони православного свята.

Раніше ми повідомляли, що потрібно встигнути зробити перед Трійцею: 5 невідкладних справ.