Повний Місяць насправді впливає на ваш сон і це зовсім не історія з "Сутінків". Звичайно, тут немає вампірів чи перевертнів, але ви можете зустріти безсоння і наука пояснює чому.

Впливаючи на припливи океану і земну гравітацію, повний Місяць має потяг до ваших "очей". Вночі, коли темне небо стає набагато яскравішим – завдяки цій круглій золотій монеті, що сяє серед зірок – з'являється безсоння.

Полуничний повний місяць. Фото: Youtube
Полуничний повний місяць. Фото: Youtube

Вчені пояснюють це явище у різних дослідженнях. Одне з них – дослідження 2013 року, яке стежило за способом життя 33 дорослих протягом трьох днів.

У цьому дослідженні було виявлено, що під час повномісячних ночей ці люди засипали довше і спали менше за години порівняно з іншими ночами. Учасники спали у повністю затемненій кімнаті – без вікон – щоб світло Місяця не було головним чинником. Кожного пацієнта контролювали, дозволяючи дослідникам відзначити їх показники мозку, рівні гормонів та кількість годин сну. Тут дослідники виявили, що під час повні індикатор глибокого сну зменшувався на 30% під час стадій без руху очей.

Популярні новини зараз
Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс "Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам
Показати ще

Це означало на 20 хвилин менше звичайного сну через знижені рівні мелатоніну та зменшення якості сну. Цей результат був першим свідченням того, що Місяць впливає на організм під час сну.

Полуничний повний місяць. Фото: Youtube
Полуничний повний місяць. Фото: Youtube

Двома роками раніше Всесвітній журнал хірургії також заявляв про такий факт. Згідно з їхніми дослідженнями, 40% медичного персоналу вірять, що фази Місяця впливають на поведінку. На жаль, не було жодних числових показників, які б підтверджували це. Але був ефект "Трансільванії", віра в те, що фази Місяця також можуть впливати на розум і тіло людей та тварин.

У 2015 році було проведено дослідження, подібне до дослідження Кайохена. Проаналізовано 785 датських дітей віком від 8 до 11 років протягом різних місячних періодів. Під час повні діти були менш активними, довше спали і мали більш високу інсулінорезистентність порівняно з днями довкола першої та другої чверті Місяця.

Молодик, скріншот: YouTube
Молодик, скріншот: YouTube

Здається, ефект повного місяця на сон та обмін речовин дорослих та дітей різний. Але 2014 року інше дослідження підтвердило висновки Кайохена. Члени Інституту поведінкових наук Університету Семмельвейс, Будапешт провели аналіз між 319 студентами. Це були люди з апное сну та гіппоное.

У ході одноразової полісомнографії дослідники виявили, що більшість пацієнтів мали меншу якість короткочасного сну під час повного місяця.

Чому це відбувається? Коли Місяць сяє найяскравіше, рівень мелатоніну в організмі людини знижується внаслідок його на світ. Однак, крім цього, вчені вважають, що місячні цикли впливають на загальний ритм циркадіанний.

Молекулярний нейробіолог Малкольм фон Шанц повідомив, що, можливо, гравітаційний тягар Місяця впливає на нашу фізіологію. Або ж у нас вроджений годинник, який відстежує фази Місяця.

Ці дослідження ще не остаточні, і справжня відповідь на це цікаве питання все ще не відома.

Нагадаємо, швидко приберіть з гаманця чеки, фантики та фотки: список речей, які "глушать" приплив грошей

Як повідомляв "Знай.uа", ви точно про це не знали: до чого свербить права рука по днях тижня

Знай.ua писав, "не чоловік, а ще одна дитина": хлопці по знаку Зодіаку, які довго дозрівають перед весіллям