Успенський піст – наймолодший із усіх багатоденних. Якщо передпасхальний піст існував ще в другому столітті, а Петров з'явився приблизно о 10-й, то Успенський піст починає свою історію приблизно з 12 століття.

Про це говорять у церкві, бо перші свідчення з'явилося в 11-12 столітті, коли Анастасій Кесарійський написав дослідження про Успенський піст.

Успенський піст
Успенський піст

Час посту – це час духовної та тілесної помірності. На початку цього посту слід прочитати ранкову та вечірню молитву. Далі намагатися їсти рослинну їжу, різні овочі та фрукти та відмовитися від м'яса, молочних продуктів та спиртного. Щодо їжі ви можете проконтролювати себе самі, а ось з молитвами ми вам допоможемо.

Однією із ключових молитов, яку віруючі читають під час Успенського посту, є покаяна. Вона нагадує про важливість смирення та сповідання гріхів. Віруючі просять прощення у Бога і прославляють Його милосердя. У цій молитві відкривається справжнє розуміння себе та потреби внутрішнього очищення.

Популярні новини зараз
Більше не видурять гроші: як перевірити, що сайт, банківська картка чи мобільний номер є шахрайськими Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Обов'язково потрібно звертатися до Пресвятої Богородиці, адже пост присвячений відходу Її із земного життя:

"Пресвята Богородице, возносимо молитви до тебе. На Твою допомогу
і заступництво сподіваємося. Як Ти проводила час посту в
суворості і помірності, так і нам дай сили впоратися зі спокусами земними. Помолися Господу нашому Всемогутньому за наші душі та звільни нас від тягарів і думок недобрих. Амінь".

Пресвята Богородиця
Пресвята Богородиця

Іншою значущою молитвою, яку читають в Успенський піст, є молитва святому Єфрему Сиріну. Цей святий був відомий своєю доброчесністю та духовною мудрістю. Молитва святому Єфрему спрямована на отримання благодаті Божої, на прохання про смиренність і визволення від гордині. Віряни моляться, щоб їхні серця наповнились любов'ю, миром та співчуттям.

"Господи і Владико життя мого! Не дай мені схильності до лінощів, до безтурботності, до владолюбства і марнослів'я. Чистоту ж душі, смирення, терпіння і любов пішли мені, рабу Твоєму. Так, Царю Господи, дай мені бачити мої власні гріхи і не засуджувати брата мого, бо благословенний ти на віки вічні. Амінь."

Молитва, церква. Фото: Знай.ua
Молитва, церква. Фото: Знай.ua

Згідно з суворими правилами Успенського посту, у цей період віруючі уникають молочних продуктів, м'яса, риби та алкоголю.

  • У понеділок, середу та п'ятницю їм рекомендується вживати сухі продукти.
  • У вівторок та четвер — варену їжу.
  • У вихідні дні допускається додавання олії та вина.

Нагадаємо про заборони на Успенський піст-2023: правила харчування, чому не можна укладати шлюб та за що треба молитися.

Раніше ми повідомляли про Успенський піст-2023: головні правила на 2 тижні серпня, яких потрібно дотримуватися кожного християнина.