19 серпня православні українці святкують Яблучний Спас та Преображення Господнє. Про головні заборони на Яблучний Спас, що не можна робити у свято та як його провести – читайте у матеріалі.

Варто зазначити, що у 2024 році ми відзначатимемо Яблучний Спас 6 серпня через переход ПЦУ на григоріанський календар.

До Яблучного спасу не можна їсти яблука.

19 серпня плоди нового врожаю можна їсти лише після освячення їх у православному храмі. Колись такої заборони дотримувались виключно ченці. Їм заборонялося їсти фрукти до того часу, поки селяни не освятять свій урожай.

Потім традиція стала дуже популярною серед простого народу і дотримується донині. Ця заборона пояснюється ще тим, що більшість сортів яблук встигають лише до середини серпня.

Популярні новини зараз
По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю 2,64 грн за кВт – це ще халява: яким буде новий тариф на електроенергію Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

На Яблучний Спас не можна вбивати комах, щоб не злякати успіх.

Наші пращури завжди вірили, що якщо на свято Яблучного Спасу на руку одночасно сідають дві мухи, весь рік людині буде супроводжувати успіх і успіх. Категорично забороняється проганяти комаху або вбивати її, а дочекатися поки вона сама відлетить.

У свято Другого Спасу не можна їсти м'ясо та молочні продукти.

Вся справа в тому, що на Яблучний Спас якраз припадає Успенський піст. У цей день також святкується Преображення Господнє, тому можна вживати пісну їжу з олією, рибу. Також дозволяється вживати з алкоголю лише вино і те, у невеликих кількостях.

На Яблучний Спас не можна працювати, займатися домашніми клопотами або сваритися.

У цей день не рекомендується виконувати важку фізичну роботу. Допускається лише приготування їжі, збирання врожаю в саду та городі. Рукоділлям у цей день також не можна займатися. Як каже народна прикмета: "Хто в Яблучний Спас шиє, потім весь рік сльози ллє".

Прибирання у ванній кімнаті. Фото: скрін youtube
Прибирання у ванній кімнаті. Фото: скрін youtube

Чи потрібно ходити на цвинтар у Яблучний Спас

Після святкової служби у храмі прийнято вирушати до місць поховання своїх близьких. Відповідно до традицій, на могили можна приносити яблука. Однак священнослужителі не рекомендують слідувати традиціям, що склалися, і наполягають на тому, що день Преображення Господнього не варто пов'язувати з поминанням померлих. Залишати яблука на могилах – тим паче недоречно. Адже ті, хто пішов із цього світу, не можуть скористатися таким даром. Згідно з уявленнями церкви, краще згадувати своїх померлих через молитву про їхній спокій. Місцем для молитви може бути як храм, і будинок. Віруючим також є можливість замовити панахиду, на якій священнослужителі вимовляють молитви.

Церква, молитва, фото: Знай.ua
Церква, молитва, фото: Знай.ua

Що приносити до храму 19 серпня

У Яблучний Спас віруючі вирушають до церкви на святкову службу, щоб освятити там яблука та інші фрукти. Крім того, люди приносять воду, щоб її освятити. Фрукти, які ви планували віднести на цвинтар, краще віддати нужденним. Попросіть того, кого ви почастуєте яблуками, помолитися за спокій душі вашої близької людини.

Нагадаємо чи зміняться дати Спасів у 2023 році: Яблучний, Медовий та Горіховий та їх традиції.

Раніше ми повідомляли про Успенський піст-2023: головні правила на 2 тижні серпня, яких потрібно дотримуватися кожного християнина.