Жовтень 2023 року сполошив світ однією страшною подією – хакер, який називає себе Голем, зламав базу даних компанії 23andMe і запустив ринок генетичних даних. Він не тільки "роздобув" інформацію про 6,9 мільйонів користувачів цього сервісу, але й виставив на продаж їхні "гени" – від етнічних груп до деталей гаплогруп.

Чотирнадцять мільйонів людей, шукаючи інформацію про своє походження та стан здоров'я, відправили свою ДНК в 23andMe – сервіс аналізу ДНК на національність.

Тест ДНК, фото: 24tv.ua
Тест ДНК, фото: 24tv.ua

Це генетичні тести, які часто люди використовують, щоб дізнатися про своє минуле, історію, інформацію про предків. Однак, ця досить інтимна інформація потрапила на так звані майданчики кіберзлочинців, де будь-хто, хто має багато коштів, міг отримати до неї доступ і навіть скористатися з корисливою метою.

Інформацію про продаж, що містить усі – від ДНК "світових бізнес-магнатів до династій, про які часто говорять пошепки" , Голем продавав за скромні 1000 доларів за сотню профілів, або за надхмарні 100 000 доларів за 100 тисяч профілів.

Популярні новини зараз
Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Коли ваші дані ДНК зламали, ви абсолютно нічого не можете з цим вдіяти", – сказала Каллоу, аналітик з кібербезпеки.

ДНК, фото: Pixabay
ДНК, фото: Pixabay

У чому полягає небезпека?

Експерти, які займаються розслідуванням цієї справи, кажуть, що цей інцидент викликав питання про наслідки для особистого життя і навіть фінансові перспективи постраждалих.

Страхові компанії та роботодавці можуть звернути увагу на ці генетичні дані, що може вплинути на прийняття рішень у сферах страхування та працевлаштування.

"У багатьох випадках генетичні дані можуть свідчити про стан здоров'я людини, звідки можна припускати вплив на довгострокове працевлаштування або ймовірність передчасної смерті або перенесення виснажливої ​​хвороби. Потенційно такі дані можуть цікавити роботодавців чи страховиків", – каже Каллоу.

Тест ДНК, фото: МТРК "Мир"
Тест ДНК, фото: МТРК "Мир"

Крім того, це може торкнутися навіть тих, хто не складав тест на ДНК, оскільки їхні родичі могли поділитися цією інформацією:

"У часи, коли все більше фінансових рішень приймаються за допомогою алгоритмів, що збирають всю можливу інформацію про людину, є серйозний ризик фінансових втрат та дискримінації через витік генетичних даних. "

Нагадаємо, інсценував власну смерть та кинув багатодітну бабусю: ДНК-тест розкрив брудну таємницю дідуся

Раніше ми писали, у харків'янки відібрали сина через те, що вона – мусульманка: звинуватили у тероризмі та позбавили прав