Режим харчування напередодні Великодня особливий. 48 днів ваш режим харчування має бути пісним. Але це зовсім не означає, що він буде несмачним.

Передпасхальна трапеза може включати й усілякі смаколики. Дочитайте статтю до кінця та дізнайтесь, яке скласти меню? Чому перед Великоднем треба постити? Як правильно дотримуватися найсуворішого посту в році, і коли він починається? Ми допоможемо скласти графік по тижнях, щоб ваше харчування щодня було збалансоване.

Великий піст
Великий піст

Чому перед Великоднем треба постити?

Передпасхальний пісний "подвиг" під силу далеко не всім. Багато людей продовжують жити у звичайному режимі, не зважаючи на те, що Великий піст передбачає жорсткі обмеження в їжі. Для багатьох навіть пристрасна п'ятниця не є показником для того, щоб обмежувати себе у випивці та їжі.

Але таки є віруюче православне населення, яке живе цей період у покаянні. Щодня молиться, не засуджує інших і вибачається за минуле. Багатьом людям ще треба повчитися творити добрі справи. Виявляти співчуття та милосердя.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

Суть Великого посту православ'я бачить в обмеженнях для очищення душі та тіла. І допомагають у цьому самообмеження, молитва та покаяння. У чистий четвер потрібно вимитися, дозволяється пекти паски. Яйця фарбувати найкраще у суботу. А в пристрасну п'ятницю не те що різати та шити, але навіть музику слухати та співати пісні забороняється.

Великий піст
Великий піст

У дні покаяння треба навчитися жити без надмірностей, ще більше зміцнити свою віру, переглянути минуле, не поганословити і не конфліктувати. Цей нестрогий перелік правил варто врахувати і взяти на замітку для того, щоб позбавлятися всього поганого, ставати чистішим і добрішим.

Піст приносить духовну і тілесну користь мирянам: очищає їхні думки, робить чистіше душею та тілом. Дізнайтеся, яким має бути раціон харчування щодня. Готуйте смачно, взявши наші рецепти до уваги.

Схема та графік харчування по днях

Люди віруючі у пост утримуються від м'ясних продуктів, рибних, молочних та яєць. Початок посту у 2024 році випав на 18 березня. Перший і останній тиждень диктують найсуворіші правила. У перший день та сорок сьомий (Пристрасну п'ятницю) взагалі необхідно відмовитися від їжі. Можна лише пити воду.

Риба дозволяється 25 березня, на Благовіщення Пресвятої Богородиці, та 28 квітня, у Вербну неділю. 27 квітня, в Лазарєву суботу, можна вживати рибну ікру. У решту днів рибу їсти не можна.

Правильне пісне меню передбачає виняток із раціону продуктів тваринного походження. Найсуворіші вимоги щодо харчування – в перший та останній тиждень посту. Дивіться графік у картинках. Цей розклад допоможе вам скласти власне меню на кожен день.

записки на Великий піст
записки на Великий піст

На перший погляд може здатися, що раціон досить мізерний. Однак у суботу та неділю дозволяється гаряча їжа з соняшниковою олією та трохи вина.

У дні сухоїдності їжте не тільки банани, апельсини, яблука, хурму, але і не забувайте, що на вашому столі можуть бути родзинки, курага, чорнослив, фініки, фундук, арахіс, насіння, фісташки, мед і т.д. Ці продукти ще й надзвичайно корисні здоров'ю. Крім цього, у них дуже багато вітамінів.

У дні, коли дозволяється гаряча їжа, готуйте вареники з картоплею та грибами, капустою, вишнею. Робіть овочеві рагу, паштети, грибні або капустяні котлети, запікайте картоплю в духовці з грибами, готуйте страви з квасолею – всі вони поживні та дуже смачні. Можна приготувати навіть пісну піцу.

Однак при цьому не варто забувати, що найголовніше в піст – не лише обмеження в їжі, а й молитви. Дуже важливо грішити і вибачатися про скоєне. Нехай ваші помисли будуть чистими, а ваші дії – праведними та милосердними!

Нагадаємо про Великий піст 2024: корисні поради для очищення душі та тіла.

Раніше ми повідомляли про суворі заборони на Великий піст-2024: коли відзначаємо Благовіщення, Лазареву суботу та Вербну неділю.