Щороку 19 серпня в Україні відзначається професійне свято бджолярів – День пасічника.

День пасічника: історія свята

Спочатку ця дата встановлена Указом Президента України Леоніда Кучми № 815/97 від 15 серпня 1997 року на підтримку ініціативи Міністерства агропромислового комплексу України та Спілки пасічників України.

Варто відзначити, що в цей день традиційно проводяться святкові ярмарки, на яких можна спробувати всі види меду: від медової класики, гречаного меду до лавандового, вересового і інших. Власне, скільки медоносних видів рослин, стільки може бути сортів меду. Однак «мономед» у цій справі неможливий, тому сорти виділяють по основному компоненту. Найпопулярнішим залишається липовий мед, за ним йдуть акацієвий і луговий.

В той же час особливим святом-ярмарком вважаються заходи, які зазвичай проводяться два дні і в останні роки проходять досить широко й жваво. Так, у Київській та Львівській областях щорічно організовуються виставки-ярмарки бджільництва, виступи фольклорних і художніх колективів.

Крім того, у день святкування згадують двох перших видатних пасічників України — Петра Прокоповича (1775-1850), який сконструював перший розбірний вулик ще в 1814 році, і Миколи Вітвіцького (1764-1853), винахідника першого багатоповерхового колоколоподібного вулика.

Популярні новини зараз
Євген Кошовий пояснив, звідки у "Квартал 95" гроші під час війни Що буде з пенсіями після війни: українцям пояснили, на що розраховувати Якими будуть наслідки ядерного удару, експерт знайшов порятунок для українців: "Буде некритичним і несмертельним" Перець, виноград, гриби: ціни на овочі на найбільшому гуртовому ринку
Показати ще

Також проводяться конференції, засідання круглих столів, фестиваль і парад пасічників, на яких представляється медова продукція бджолярів і фірм України. При цьому проходить презентація нової виданої літератури з бджільництва, безсумнівно, дегустація меду та іншої медової продукції.

Офіційно підтверджено, що кожна сьома тонна світового меду — українська. А на пасіках країни сьогодні «працює» близько п'яти мільйонів бджолиних сімей.

Цікаво, що мед буває навіть «кам'яний», правда це величезна рідкість. Він проводиться дикими бджолами, які замість сот використовують тріщини і щілини в скелях. Через особливий склад і режим зберігання мед швидко кристалізується і набуває вигляд схожий на камінь льодяника.