Держпотребслужба України просить українців не купувати в місцях стихійної торгівлі і на агропродовольчих ринках м'ясні та рибні продукти домашнього виробництва. З початку 2017 року за даними Українського центру з контролю і моніторингу захворювань МОЗ в Україні 71 людина постраждала від такого важкого недугу як ботулізм. Ситуація з хворобою ускладнюється смертельними випадками і відсутністю вакцин.

Як не потрапити в розпал літа на лікарняне ліжко, дізнався "Знай.ua".

М'ясо, риба, фрукти

Ботулізм - важке токсичне інфекційне захворювання, в результаті якого уражається нервова система. Гостре токсико-інфекційне захворювання, пов'язане з вживанням в їжу продуктів, що містять токсин і самих збудників. У результаті захворювання вражається нервова система, порушується зір, ковтання, моторика кишечника, дихання. Імунітет після перенесеного захворювання у людини не виробляється.



Лікарі стверджують, що сама хвороба розвивається стрімко - протягом доби. Симптоми захворювання схожі з отруєнням, тому займатися самолікуванням лікарі не рекомендують - хворий може просто не розпізнати ботулізм.

Основною причиною виникнення ботулізму є вживання в їжу неякісно приготовлених, зіпсованих продуктів. Риба не єдине джерело хвороби, як вважають багато українців. До переліку небезпечних продуктів потрапляють ковбаса, тушонка, консерви, пресерви. Гриби, морква, огірки - ці звичні продукти, здаються абсолютно нешкідливими. Однак у квашеному, солоному, маринованому вигляді саме вони здатні стати джерелом небезпечного захворювання і привести до летального результату.

Причому це стосується не тільки фабричних виробів.

Багато хто просто не знає, що порушення правил домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса так само може послужити джерелом зараження.

Для паніки є причини

Перші випадки захворювання на ботулізм у 2017 році було зафіксовано в Києві. У травні смертельну хворобу виявили у трьох осіб, одна з них померла.

Броварчанин В'ячеслав Андріященко - перший, хто захворів на ботулізм під час весняного спалаху хвороби. Ще в травні він придбав у гіпермаркеті в'яленого карася, а вже наступного дня токсин уклав його в лікарню. 17 днів медики боролися за його життя, рятівну сироватку син знайшов через інтернет.

"Мені пощастило. Хоча лікарі не давали гарантії, що я буду жити. Слабкість, впав зір. Ходжу в басейн, потроху займаюся собою. Знаєте, що найважче? Коли лежиш - просто задихаєшся і нічого не можеш зробити. Я навіть до цього не чув, що є така хвороба", - зізнається В'ячеслав.

З останніх випадків - смерть жінки в Кіровоградській області і зараження вагітної жінки в Маріуполі.

Інфекціоністи кажуть, що будь-яка інфекція - це перш за все паніка. Роздули проблему і в цей раз.



Наприклад, у минулому році заразилися 115 осіб, з них померло 12, але тема так не обговорювалася в ЗМІ та соціальних мережах. Уся справа у вакцині, якої немає, а в.о. міністра охорони здоров'я незмінно виявляється під прицілом.

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на початку червня говорила про те, що в країні існує проблема із забезпеченням населення сироватками від ботулізму, оскільки їх виробники через малий попит не поспішають реєструвати в Україні ці лікарські засоби.

З 2014 року сироватки від ботулізму в Україні офіційно не було - родичі постраждалих шукали "сіру". У червні Уляна Супрун відмовлялася відповідати на питання, коли ж необхідні ліки нарешті з'являться в Україні, але завдяки допомозі ООН сироватка є. Дорогих препаратів вартістю 2,5 млн гривень вистачить лише на 25 пацієнтів. Допомогли ВООЗ і Червоний Хрест, надавши гуманітарну допомогу.

І вже 5 липня в Україні з'явилися ліки від ботулізму - антитоксин канадського виробника. Але відразу ж виникли і проблеми.

МОЗ із дивацтвами

Популярні новини зараз
Мобілізацію в Україні посилять: ТЦК змусять працювати ефективніше Всіх чоловіків змусять встановити "Резерв+": які зміни чекають мобілізацію "Допекли за 4 години": українці, які оплатили послуги "Київстар", залишаються без зв'язку Податкова перевіряє українців за кордоном: що вже відомо
Показати ще

"Зараз в Україні супровідні ветеринарні документи на сировину і на готову продукцію скасовані, декларація від товаровиробника замінена товаротранспортною накладною. Але вона не несе ніякого навантаження в частині показників якості та безпеки продуктів, адже в ній вказується тільки кількість товару, асортимент, продавець і покупець. Даний документ не передбачає наявності висновків державної або відомчої лабораторії", - зазначив директор департаменту безпеки харчових продуктів і ветеринарії Держслужби Борис Кобаль.

З'ясувати - звідки вакцина, чи зареєстрована вона в Україні, чи сертифікована за всіма міжнародними нормами, чи нормальний у неї термін придатності - не представляється можливим. Та й МОЗ утрачає довіру стрімко: все через скандал із вакциною від поліомієліту вартістю майже 20 млн доларів, яка виявилася простроченою.

У МОЗ повідомили, що не виключають можливість закупівлі сироватки від ботулізму через міжнародні організації. Уже підготовлені розрахунки в розмірі 20 млн грн до відповідної бюджетної програми за напрямом "Централізована закупівля медикаментів для хворих на інфекційні захворювання, що супроводжуються високим рівнем летальності (дифтерія, сказ, правець, ботулізм, малярія)". Але для закупівлі вакцин потрібні зміни до держбюджету на 2017 рік, а нашим депутатам нині не до цього.



Відсутність препарату для лікування ботулізму протягом уже 3 років МОЗ пояснює тим, що в 2014-му закінчилася дія сертифіката російської сироватки, інші ж виробники в Україні не реєстрували ліки через малий попит.

Перші 25 доз гуманітарної сироватки дозволяють МОЗу сформувати базовий запас. Чиновники обіцяють зберігати вакцину в лабораторії в Києві і доставляти в регіони на вимогу в найкоротший термін. Але є невелика проблема.

7 липня в Кропивницькому померла жінка, хоча вакцина з'явилася вже 5 липня.

Вся справа в тому, що пацієнт потрапляє до лікарні вже у важкому стані, на другий-третій день після зараження, лікарі витрачають час на постановку діагнозу і тільки після цього мають право просити у Києва вакцину. Час доставки - від 8 до 24 годин. У стані токсико-інфекційного шоку не кожен хворий здатний дочекатися рятівну сироватку.

"В Україні проблеми з вакцинами виникають постійно. І не тільки з вакциною від ботулізму. Наприклад, вакцини та сироватки від правця, з ними так само проблеми. Пам'ятаєте, кілька років тому, коли, щоб врятувати життя дитині з Дніпра, шукали вакцину всією країною. І знайшли її в результаті у військовому госпіталі. Аналогічна ситуація з вакциною від сказу. Ця вакцина повинна знаходитися в травмпунктах, але вони нею не укомплектовані", - розповів начальник Головного управління Держпродпотребслужби Олег Рубан.

Риба - зло

З початку 2017 року в Запорізькій області зафіксовано 10 випадків захворювання на ботулізм. На сьогодні 5 хворих перебувають у реанімаційному відділенні у важкому стані. Було встановлено, що всі постраждалі отруїлися в'яленою рибою, яка виготовлена одним із підприємств у Світловодську Кіровоградської області.

30 травня був зареєстрований випадок захворювання на ботулізм у Херсоні. Молода жінка за кілька днів до встановлення діагнозу їла в'ялену рибу виробництва заводу в Світловодську.

5 червня в Горішніх Плавнях зафіксували випадок захворювання на ботулізм. 57-річний чоловік вживав в'ялену рибу, яку придбав в одному з магазинів Келеберди. Було встановлено, що всі постраждалі отруїлися в'яленою рибою з підприємств у Світловодську Кіровоградської області.

7 липня жінку госпіталізували в інфекційне відділення Нoвoукраїнської центральної районної лікарні та діагностували ботулізм. Перші симптоми хвороби з'явилися напередодні близько опівночі, через 4 години після вживання в'яленої риби, яку, за словами пацієнтки, вона купила в Харкові в магазині "АТБ".

Підприємці та продавці, що займаються продажем риби, впевнені, що люди, які захворіли на ботулізм, самі солили рибу.

"Люди починають самостійно солити рибу, часто навіть не підозрюючи, яка це небезпека. Самі зловили або купили на ринку, а то і зовсім на вулиці. Самі засолили. Самі висушили. При цьому мало хто знає, що саме популярний лящ або та ж плотва - найнебезпечніша риба в частині ризику зараження ботулізмом. А якщо і отруїлися купленим товаром, то швидше за все риба зберігалася з порушеннями. Або ж купили і ще 3 години проносили її в пакеті по такій спеці, додому прийшли і ще годину - на столі, поки до холодильника донесли. Ось вам і отруєння є", - впевнений один із продавців риби на київському ринку.

Якщо проїхати по трасі Київ - Одеса чи з Одеси до Миколаєва, можна зустріти немало продавців риби. Продають і живу, і не дуже, і в'ялену, і копчену, і навіть смажену. Проїжджаючі мимо машини зупиняються і, не питаючи ні документів на товар, ні дозволу на торгівлю - купують. Ясна річ, який документ можна вимагати, зрозуміло ж, що його немає.



Наші люди не звикли вимагати у продавця документи на товар. Подивився термін придатності і заспокоївся. Або ж питають: "Оселедець свіжий?" Відповідь - "Так" цілком задовольнить, і купують спокійно. Але вимагати у продавця сертифікат якості, чию саме продукцію ви купуєте, обов'язково потрібно. Адже часто від цього залежить життя. Так само важливо стежити за тим, як зберігається вже куплена вами риба в холодильнику.

Бійтеся фабричного

Головний позаштатний інфекціоніст МОЗ Ольга Голубовська тільки вчора повідомила про декілька нових випадків захворювання на ботулізм, один з них обумовлений вживанням рибної консерви промислового виробництва. Лікар закликала обмежити вживання консервованої продукції, купленої у магазинах і виробленої в промислових умовах, або піддавати цю продукцію термічній обробці.

"Протиботулічної сироватки в регіонах немає. Так що порятунок потопаючих - справа рук самих потопаючих", - констатує Голубовська.

В Україні чимало підприємств, які виробляють харчову продукцію.



На умовах анонімності нам вдалося знайти співробітницю приватного підприємства в Київській області, яке займається виготовленням продукції з м'яса і риби.

"Антисанітарія моторошна. Господарям підприємства справи до цього немає, перевіряючих теж немає. Нам привозять на переробку рибу - в рибі всередині вже є глисти. Ми змушені обробляти її, а далі солити і в'ялити. Сире м'ясо звалюють просто на брудну підлогу, де до цього ходили вантажники у взутті - в цьому ж взутті вони ходять і в дворовий туалет. Продукцію нашої фірми я в магазинах ніколи не купую", - зізнається співробітниця підприємства.

Експерти кажуть, що на сьогоднішній день рибо- і м'ясопереробні підприємства неналежним чином дотримуються параметрів при виробництві продукції. Не виконуються температурні режими; немає обліку концентрації сольових розчинів при виробництві продукції; не відображається термін соління риби; здійснюється тривале зберігання сировини без видалення внутрішніх органів; не проводиться контроль температурних режимів у камерах, де проходить в'ялення риби; виробничі приміщення не завжди в належному санітарному стані; не проводиться відомчий лабораторний контроль; відсутні експлуатаційні дозволи на деяких підприємствах; оператори ринку не зареєстровані в установленому порядку в органах Держпродпотребслужби, перевезення продукції здійснюється транспортними засобами, які не обладнані належним чином, немає умов для забезпечення температурних параметрів, порушується товарне сусідство.

Так що нині українцям потрібно бути обережними: тому що порятунок потопаючих - справа рук самих потопаючих.