Протиракова вакцина показала високу эффективнiсть в боротьбі з HER2-позитивними видами рака, включаючи злоякісну пухлину молочної залози.

Команда вчених на чолі з начальником відділення вакцини в Центрі досліджень раку Джеєм А. Берзофским (Jay A. Berzofsky), протестували препарат на декількох пацієнтів з метастазами, пише Medical News Today.

HER2 називають спеціальний білок, який грає важливу роль в рості і поділу клітин в організмі людини. Проте надлишкова кількість білка призводить до поділу ракових клітин і їх швидкому поширенню.

HER2-позитивний рак молочної залози вважається набагато агресивнішим, ніж HER2-негативний. Інші його форми включають рак сечового міхура, підшлункової залози, яєчників і раку шлунка.

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Дослідники використовували імунні клітини, взяті з крові 17 пацієнтів хворих на рак, і модифікували їх. Отримана вакцина містила власні дендритні клітини пацієнтів, які були генетично змінені аденовірусом для відтворення фрагментів білка HER2.

Вчені проводили вакцинацію на початку дослідження та на 4, 8, 16 і 24 тижні.

Шість учасників отримали найнижчу дозу вакцини (5 мільйонів дендритних клітин за одну ін'єкцію), ще одинадцять учасників отримали 10 або 20 мільйонів дендритних клітин.

У першому випадку лікування не спрацювало, у другому — вакцина виявилася діючою в половині випадків (6 пацієнтів). Дія ліків не призвело до розвитку побічних ефектів.

[quote author=""]"Наші результати свідчать про те, що у нас є дуже перспективна вакцина для лікування HER2-сверхэкспрессирующих ракових захворювань

Нагадаємо, екстракт південноамериканської рослини Vismia baccifera ефективний у лікуванні раку печінки.

Як повідомляв портал "Знай.uа", маніпуляції ядерними порами в ракових клітинах дозволяє зменшити розростання пухлинних тканин.

Також "Знай.uа" писав, як британські вчені розробили мініатюрний пристрій, що допоможе діагностувати причини безпліддя.