Псоріаз — це неінфекційне захворювання шкіри, яке характеризується білими та червоними висипами.

Часто симптоми проходять самі по собі, але трапляються гострі спалахи, при яких не обійтися без медичної допомоги, пише Medical News Today.

Псоріаз проявляє себе по-різному. У деяких людей спалахи назрівають разом з високою температурою або стресом, у інших-за зловживання алкоголю або зайвої ваги.

Медики вже давно займаються дослідженням причин виникнення псоріазу і склали список факторів, які можуть розбудити захворювання:

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

1. Стрес

Вважається, що перенапруження призводить до висипань псоріазу. Медики рекомендують займатися медитацією, щоб навчити управляти стресом.

2. Лікарські препарати

Деякі медикаменти можуть призвести до спалахів псоріазу: протималярійні препарати, пропрапронол
індометацин і хінідин.

Проблема в тому, що хвороба виявляє себе не одразу, а лише через деякий термін після прийому ліків.

3. Інфекції

Деякі інфекції також призводять до висипань: стрептококова інфекція горла, респіраторні інфекції, бронхіт, тонзиліт, вушні інфекції.

4. Травми

Порізи, удари, подряпини, укуси, сонячні опіки провокують появу псоріазу. Захворювання може заявити про себе через 10-14 днів після пошкодження шкіри.

5. Куріння

Крім того, що куріння в цілому шкодить здоров'ю людини і провокує спалах псоріазу, так ще знижує ефективність препаратів для лікування псоріатичного артриту.

6. Алкоголь

Також блокує дію лікарських препаратів, які використовуються для лікування псоріатичного артриту.

7. Надмірна вага

Недавні дослідження Національного фонду псоріазу показали, що люди, які страждають від ожиріння, частіше стикаються з цим шкірним захворюванням.

8. Дієта

Рекомендується утриматися від продуктів, що містять глютен і овочів з родини пасльонових: томатів, картоплі та баклажанів

Деякі дослідники стверджують, що середземноморська і веганська дієти — кращий вибір для людей, які страждають від псоріазу.

9. Гормональні зміни

Псоріаз найчастіше виникає при гормональному дисбалансі: під час статевого дозрівання, менопаузи та після пологів.

10. Погода

Деякі дослідження вважають, що занадто низька і занадто висока температура також можуть розбудити псоріаз.

11. Татуювання і пірсинг

Пошкодження на шкірі, що утворюються в результаті проколів можуть призвести до виникнення висипань.

Нагадаємо, чому очей смикається: топ-9 причин.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені стверджують, що власники котячих набагато рідше страждають від хвороб серця і мозку.

Також "Знай.uа" писав, що поїлки для собак рясніють загрозливими для життя бактеріями.