Багато людей вважають, що їжаки — милі і сумирні тварини, які не представляють небезпеки.

Однак це далеко не так. В США спостерігається справжній спалах захворювання сальмонелою з-за домашніх їжаків, пише Live Science.

До цього часу зафіксовано 11 випадків. За даними Центру по контролю і профілактиці захворювань, число хворих, виявлених в ході спалаху, варіюється у віці від 12 до 28 років. Один чоловік був госпіталізований з-за інфекції, хоча ніякої інформації про летальні випадки не надходило.

Їжак звичайний

Їжаковий сальмонельоз зафіксовано у восьми штатах Колорадо, Мен, Міннесота, Миссисисипи, Міссурі, Небраска, Техас і Вайомінг.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Перший випадок зараження відбулося в період між 22 жовтня 2018 року і 25 грудня 2018 року, повідомили в ЦКЗ. З 11 постраждали 10 осіб контактували і брали в руки домашніх їжаків.

Згідно з даними експертів, дослідники виявили штам сальмонели, званий Salmonella typhi, у трьох домашніх їжаків в двох лікарняних будинках в Міннесоті. Однак загальний постачальник домашніх їжаків все ще не знайдений, а пацієнти повідомили про те, що купували їжаків в різних місцях, включаючи зоомагазини і з приватних рук.

Ужастый їжак

Слід зазначити, що їжаки можуть переносити сальмонелу в екскрементах, навіть якщо вони виглядають здоровими і чистими. Ці мікроорганізми легко поширюються по організму і на все, що завгодно в житлових приміщеннях.

Тому експерти радять при дотику або іграх з домашнім їжаком, не цілуйте і не обіймайте тварин, так як це може призвести до поширення мікробів сальмонели. Крім того, не дозволяйте тваринкам вільно пересуватися по ділянкам будинку, де є їжа.

Крім того, особливу небезпеку представляють дикі їжаки, так як у них між голок можуть ховатися кліщі, які переносять смертельні інфекції.

І наостанок завжди мийте руки після того, як погралися з їжачком або прибрали його клітку.

Нагадаємо, домашні вихованці можуть уберегти дитину від астми і сінної лихоманки.

Як повідомляв портал "Знай.uа" собаки і сільськогосподарські тварини можуть надавати сприятливий ефект на здоров'я.

Також "Знай.uа" писав, що собаки покращують якість життя людей, які страждають від діабету першого типу.