Меланома відноситься до одного з найпоширеніших видів раку. Насправді ознак набагато більше.

Сімейний лікар Наталія Лобода розповіла MedOboz, які ще симптоми повинні стати приводом для обстеження у онколога. Часто про розвиток меланоми свідчить звичайна ранка в одному і тому самому місці. Вона може загоюватись і з’являтися знову. У такому випадку - це вже сигнал для обстеження.

Лікарня, фото: Уніан
Лікарня, фото: Уніан

Перлинний "прищик" на шкірі

Іноді новоутворення на шкірі може виявитися не у вигляді коричневого плямочки, схожого на родимку, а маленьким перловим прищиком (зовні схожим на маленьку водянку, тільки щільну і без рідини всередині). З часом ця опуклість може збільшуватися або змінювати колір (наприклад, почервоніти, потемніти до коричневого кольору). Це теж ознака розвитку карциноми, краще перевірте у онколога.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Плями, схожі на лишай

Іноді меланома може проявлятися у вигляді червоних плям, схожих на лишай. Тільки на відміну від інфекційного захворювання, вони не поширюються на великій площі шкіри (симптом обмежується кількома цятками) і не лікуються за допомогою спеціальних мазей.

Помітивши це, варто показатись спеціалісту і припинити намащуватись йодом.

Огляд родимок

Родимка свербить або болить

Про початок онкологічного процесу може свідчити і зміна родимки. При цьому вона не обов'язково буде збільшуватися в розмірі – вона просто без видимих причин може почати свербіти, кровоточити або хворіти.

Так що помітивши, що одна з ваших родимок почала викликати занепокоєння і ви не пам'ятаєте, що травмували її, то не зволікайте з візитом до онколога.

Натоптиш на п'яті

Прийнято вважати, що рак шкіри розвивається тільки на тих ділянках тіла, які піддаються впливу сонячного світла. Однак це далеко не так. Меланома може утворюватися на стопі, на статевих органах, і т. д. І так звані "натоптиші" можуть також свідчити про важке захворювання.

Нагадаємо, 100 пропозицій покохатися для українців, в ООН вигадали, як зачарувати партнера: "Вжаримо?"

Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.