В Україні крім традиційних зимових загострень ГРЗ та грипу цього року циркулює ще одне серйозне захворювання - скарлатина. Медики б'ють тривогу та наголошують, що рання діагностика скарлатини допоможе уникнути розвитку ускладнень, які можуть бути дуже важкими та навіть смертельнонебезпечними.

Скарлатина - це гостре інфекційне захворювання, яке викликає ß-гемолітичний стрептокок групи А. Найчастіше на скарлатину хворіють діти, однак ця небезпечна недуга вражає також і дорослих.

Симптоми скарлатини
Для цього захворювання характерний гострий початок хвороби. Він проявляється в яскраво вираженій інтоксикації організму, підвищенні температури, сильних болях в горлі, особливо при ковтанні. Скарлатина має також ряд другорядних ознак: біль голови, загальна слабкість, блювота, сухість шкіри.


Поява висипки може з'явиться не відразу, а на другий чи третій день захворювання. Вона концентрується на згинальних поверхнях кінцівок, природних складках, передній і бічній частині шиї, бічній поверхні тулуба і животі.

Популярні новини зараз
Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Кого не мобілізують до армії: перелік професій Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

На язиці хворого з'являється білий наліт, який поступово зникає через 3-5 днів, а сам язик набуває яскраво-малинового кольору з набряклими пухирцями.


Як передається скарлатина

Скарлатина передається в більшості випадків повітряно-крапельним шляхом, як і більшість вірусів. Однак часто бували випадки, коли захворювання передавалося контактно-побутовим шляхом, через іграшки чи їжу.

Як лікують скарлатину

Як правило, при скарлатині госпіталізація необов'язково і хворий може перебувати вдома. Він повинен дотримуватися постільного режиму і усіх рекомендацій лікаря. Пацієнту в обов'язковому порядку призначають антибіотики. Якщо хвороба протікає важко, з ускладненнями, то рекомендується госпіталізація.

Для того, щоб полегшити стан хворого, лікарі рекомендують полоскати ротову порожнину і використовувати препарати, які знімають свербіж в місцях висипань.

Як уберегти себе і дитину від скарлатини

Щеплень від цього захворювання немає, але після того, як людина перехворіє на скарлатину, у неї виробляється імунітет.

Специфічної профілактики від скарлатини також немає, але оскільки це інфекційне захворювання, медики рекомендують частіше провітрювати приміщення, гуляти на свіжому повітрі, уникати контактів з хворими людьми і мити руки після вулиці і перед їжею.

Нагадаємо, грип-убивця відкрив сезон полювання на українців

Як повідомляв портал Знай.ua, лікар розповів, коли потрібно робити щеплення від дифтерії

Також Знай.ua писав, як відрізнити грип від застуди і чому краще залишитися вдома