До початку Великого Посту в ефірі "Сніданку з 1+1" стартував спецпроект з лікарем-дієтологом Наталією Самойленко, яка розповідає глядачам, як постувати правильно і з користю для організму, та що їсти, щоб не набрати зайвої ваги.

Великий Піст триватиме 48 днів і багато українців розглядають цей період як час очищення та відновлення організму, а також можливість скинути кілька зайвих кілограмів після зими. За порадою лікаря-дієтолога, підготувати свій організм до початку посту краще завчасно. Наприклад, почати плавно виключати із раціону м’ясо за тиждень до посту.

Наталя Самойленко, фото: пресслужба 1+1
Наталя Самойленко, фото: пресслужба 1+1

"Під час посту забороняється вживати продукти тваринного походження — а це основа раціону українців. Від м’яса, яєць та молочних продуктів доведеться відмовитись на 7 тижнів. І для того, щоб організм не тільки не постраждав від цього, але і отримав користь, треба навчитися правильно балансувати рослинні продукти, поєднувати їх між собою і структурувати свій раціон. За допомогою сезонних овочів, фруктів, бобів та горіхів ми збагатимо своє меню мікроелементами та вітамінами", - розповіла Наталія Самойленко. Наталя Самойленко

У час Великого посту слід вживати багато клітковини, яка міститься у всіх овочах. А щоб організм доотримував залізо слід включити такі його природні джерела, як буряк, гречка, яблука, гарбуз та грецькі горіхи. А солодощі можна замінити пісними продуктами — халвою, сухофруктами, медом чи мармеладом.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Великий піст, фото: пресслужба 1+1
Великий піст, фото: пресслужба 1+1

Наталія Самойленко зауважує, що пісний раціон менш калорійний і ситний, тому дуже часто хочеться з’їсти більше вуглеводів — хліба, булочок або макаронів. І якщо їхнє споживання не контролювати, за 7 тижнів можна навіть набрати зайвої ваги. Саме тому лікар-дієтолог наводить приклад правильного та збалансованого меню на день:

1. Сніданок: каша (гречана/ кіноа /лляна каша) у поєднання з овочами на пару або рагу.

2. Обід: пісний борщ + рослинний білок у вигляді бобових/грибів/хумуса/квасолі, а також салат зі свіжих овочів.⠀

3. Вечеря: овочеве рагу (крім моркви, буряка, картоплі, батату) у поєднанні з жирами (оливкове масло/ маслини/горіхи і насіння/ авокадо). Саме правильні жири дають тривалу ситість.

Великий піст, фото: пресслужба 1+1
Великий піст, фото: пресслужба 1+1

Утриматися від посту лікар-дієтолог радить з наступних причин:

  • захворювання травної системи
  • порушення обміну речовин
  • серцево-судинні захворювання
  • порушення роботи нирок
  • вагітність
  • анемія

Великий піст, фото: пресслужба 1+1
Великий піст, фото: пресслужба 1+1

Великий піст, фото: пресслужба 1+1
Великий піст, фото: пресслужба 1+1

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, продукт невизначеного кольору і консистенції — АТБ начисто відбив апетит в українців

Як повідомляв портал "Знай.ua", немиті овочі лише забавка — які продукти здатні згубити життя

Також "Знай.ua" писав, що замість паштету гидка рідина — чого ледь не наївся покупець Сільпо, фото