Усі з дитинства знають, що цукор та інші солодощі є шкідливими для емалі зубів. Однак не всім відомо, чому це відбувається, адже сам по собі цукор не є небезпечним. Тому варто зрозуміти, чому емаль страждає і як цьому запобігти.

Річ у тому, що хоча цукор сам по собі не є шкідливим для зубів, він живить мікроорганізми, які живуть у роті, а саме стрептококів і лактобактерій. Переробляючи вуглеводи, вони виділяють низку кислот - мурашину, молочну, олійну, пропіонову та інші. Хоч вони і не є дуже активними, у великій кількості вони все ж здатні пошкодити емаль.

Цукор, фото: wikipedia
Цукор, фото: wikipedia

Саме тому споживання значної кількості цукру є небезпечним для зубів - складна суміш кислот виділяється у ротовій порожнині після розкладу цього вуглеводу бактеріями.

Варто зазначити, що вуглеводи, з яких бактерії виробляють кислоти знаходяться не лише в солодощах, а й у фруктах і навіть злаках і овочах, проте в меншій кількості.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Стоматологи радять не лише контролювати кількість цукру в раціоні (що, до речі, також слугує профілактиці діабету та серцево-судинних захворювань), але й ретельно доглядати свої зуби і регулярно відвідувати лікаря.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Як повідомляв портал "Знай.ua", у світі рекордно швидко росте дефіцит та ціна на цукор.

Також "Знай.ua" писав, що лимон і цукор творять чудеса: рецепт лимонаду.