Якщо у вашого малюка піднялась висока температура, чим потрібно її зганяти? Існує думка, що в такому випадку найкраще підійтуть свічки від температури.

Педіатр Євген Комаровський вважає, що жарознижуюча свічка при великій температурі (вище 38) не дасть результату, а ось рідина вплине швидше на зменшення температури тіла.

На цю тему в доктора Комаровського навіть виникла невелика суперечка в мережі. Про це педіатр розповівв Instagram.

До Комаровського звернулась одна з його підписників:

"Чоловік мій з медичною освітою каже, що це неправда: при високій температурі введена в попочку малюкові свічка легше розчиниться і швидше. Бо закон фізики ... Будь ласка, поясніть, що тут не так і хто правий?))".

Популярні новини зараз
Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Ухилянт з ганьби перетворився на бренд: втікачі жартують, українці – лютують "Велика активація": астролог визначив, коли українська земля позбавиться окупантів Можете залишитися без житла: що треба обов’язково перевірити при купівлі квартири "з рук"
Показати ще

Педіатр відповів на запитання і детально пояснив, як діє свічка і чи ефективна вона при високій температурі малюка.

За словами педіатра, для отримання ефекту зовсім недостатньо, щоб свічка розчинилася. Треба, щоб діюча речовина з розчинених ліків усмокталося в кров. А швидке розчинення і швидке всмоктування - це принципово різні речі, - зазначає Комаровський.

"Справа в тому, що при високій температурі тіла в зв'язку з дефіцитом рідини і впливом на судини токсинів в організмі дуже часто виникає так звана централізація кровообігу. Суть цього явища в спрощеному вигляді можна описати так - відбувається спазм судин в органах що не є життєво важливими, і за рахунок цього збільшується кровопостачання в легенях, головному мозку, серці. Фізіологічно не життєво важливими органами є перш за все шкіра і кишечник. Таким чином, при високій температурі через спазм судин кишечника всмоктування значно сповільнюється. Тому жарознижуючий засіб з свічки буде всмоктуватися повільніше. Всмоктування зі шлунка в такій ситуації теж сповільнюється, але тим не менше шлунок все-таки більше пристосований до всмоктування рідини в порівнянні з прямою кишкою", - зазначає лікар.

У той же час педіатр зауважує, що орієнтуватися птрібно не на високу температуру, а на стан дитини.

"Якщо у дитини теплі і рожеві п'яти, значить, централізації кровообігу немає, свічка буде ефективною, якщо ж п'яти бліді і прохолодні, то краще використовувати жарознижуючий засіб для прийому всередину. Так що передайте вашому чоловікові-медику привіт і мої запевнення в тому, що стосовно того, що відбувається в прямій кишці не всі закони фізики працюють настільки однозначно".

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Комаровський прокоментував заборону прогулянок з дітьми у парках та перенесення короновірусу комарами

Як повідомляв портал Знай.ua, Комаровський порадив ефективний засіб для миття рук — краще, ніж мило

Також Знай.ua писав, Комаровський порадив простий спосіб дезінфекції одягу