Ексміністерка охорони здоров'я, лікарка і популярна медична блогерка Уляна Супрун розповіла про явище сомнамбулізму серед дітей. Як пояснила спеціалістка, батькам не варто надто перейматися через такі симптоми, оскільки зазвичай діти "переростають" цей стан, але в деяких випадках все ж слід звернутися до фахівців.

Читайте Знай в Google News!

Відповідними порадами Супрун поділилася на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Сомнамбулізм (відомий також як сноходіння або під застарілою назвою лунатизм) означає, що людина рухається або здійснює складні дії, не прокинувшись повністю. Це може статися з людиною в будь-якому віці, але частіше трапляється в дітей. Про сомнамбулізм можна говорити, якщо дитина під час сну:

  • сидить в ліжку і повторює певні рухи
  • встає і ходить помешканням
  • розмовляє або бурмоче
  • не реагує на звертання до себе
  • робить незграбні рухи
  • має мимовільне сечовипускання
  • виконує повторювані дії, як-от відкривання та закривання дверей

Супрун, фото: youtube
Супрун, фото: youtube

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Незалежно від того, що роблять діти під час епізодів сомнамбулізму, після сну вони не пам’ятають цього.

Зазвичай епізод сомнамбулізму відбувається в першій частині ночі (зазвичай — протягом однієї-двох годин після засинання). Діти можуть повзати, ходити, бігати або говорити під час сну, почати одягатися чи спробувати вийти з дому тощо. У цей час дитина переважно має відкриті очі та порожній погляд.

Якщо ви заговорите до дитини, вона не відповідатиме вам, а розбудити її буде дуже складно. Епізод сомнамбулізму може тривати від кількох секунд до декількох хвилин, але зазвичай триває від 10 до 20 хвилин. Після його закінчення дитина засне, а після пробудження може відчувати втому та дезорієнтованість.

Серед причин сомнамбулізму виділяють: недостатню кількість сну або втому, нерегулярний графік сну, супутнє захворювання, температуру, побічні ефекти від вживання деяких ліків, стрес.

Дуже рідко сомнамбулізм є симптомом чогось серйозного і переважно сомнамбулізм не потребує медичного втручання. Вважається, що одна дитина з п’яти має хоча би один раз в житті переживала такий досвід. До моменту досягнення статевої зрілості більшість дітей це переростають.

Якщо ж епізоди сомнамбулізму трапляються досить часто, ви стурбовані тим, що дитина може травмувати себе чи інших людей, або ж епізоди продовжуються, або тільки починаються у старшому віці, слід проконсультуватися з педіатром чи сімейним лікарем. В окремих випадках він або вона може призначити нетривалий курс снодійних або заспокійливих ліків.

Варто звернути увагу і на те, якщо ваша дитина має апное сну (хропіння або задишку), два і більше епізодів сомнамбулізму серед ночі, нічне нетримання сечі (хоча раніше зазвичай цього не траплялося) чи інші особливості сну, які вас непокоять.

Дитина, фото: Getty Images
Дитина, фото: Getty Images

Переконайтеся, що під час епізоду сомнамбулізму дитина не зазнає травмування та не покидає меж помешкання. Аби убезпечити її від цього, батьки можуть:

  • зачиняти на ніч двері та вікна
  • встановити сигналізацію чи блокування на дверях, вікнах, а також сходах (якщо вони є в помешканні)
  • тримати гострі, зламані чи небезпечні предмети подалі від ліжка дитини чи за межами її спальні.
  • переконатися, що ваша дитина не спить на верхній частині двоярусного ліжка
  • зменшити температуру на обігрівачі, щоб запобігти опікам
  • зберігати ключі від помешкання так, щоб дитина не могла їх дістати
  • підтримувати чистоту на підлозі, не залишати там велику кількість різних предметів, через які дитина може перечепитися та впасти або на які може наступити.

Не намагайтеся втримати дитину чи розбудити її. Обережно направте її назад до ліжка, коли вона закінчить те, що робить. Не сваріть дитину наступного дня через те, що вона мала епізод сомнамбулізму — через отриманий стрес такі епізоди, навпаки, можуть повторюватися.

Здоровий сон дозволяє запобігти сомнамбулізму, тому варто слідкувати за тим, чи висипається ваша дитина.

Слідкуйте за тим, аби дитина засинала і прокидалася в один і той самий час. Створіть комфортні умови для сну в кімнаті — дитині не мають заважати гучні звуки чи світло з вулиці. Температура в спальні має бути комфортною, а кімната добре провітрюватися. Обмежте кількість рідини, яку п’є дитина перед сном, і переконайтеся, що вона спорожнила сечовий міхур.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше