Науковці встановили, що регулярне вживання яєць може позитивно впливати на роботу мозку, особливо в жінок. За даними дослідження, жінки, які їли яйця частіше, демонстрували кращу семантичну пам'ять і виконавчі функції, як-от здатність до мовлення та швидкість обробки інформації.
Чоловіки такого ефекту не показали, але і в них не було помітного негативного впливу на когнітивні функції. Дослідження охопило 890 осіб віком понад 55 років, які пройшли опитування про частоту споживання яєць і серію когнітивних тестів, пише британське видання Health.
Було виявлено, що більшість учасників їли яйця рідко або зовсім не вживали їх. Однак ті, хто споживав яйця регулярно (понад п'ять разів на тиждень), мали кращі результати у тестах на пам'ять і розумову гнучкість.
Хоча яйця часто критикують за високий вміст холестерину, вчені зазначають, що одне-два яйця на день безпечні для більшості людей і не шкодять серцю. Крім того, інші продукти, як-от ягоди, шпинат, горіхи та куркума, також корисні для підтримки когнітивних функцій.
Наприклад, середземноморська дієта показала ефективність у боротьбі зі старінням мозку і запобіганні нейродегенеративним захворюванням.