Консервовані овочі та фрукти — звична частина нашого раціону, але наскільки вони корисні?

Бабусі та мами традиційно займалися консервацією, але сьогодні багато хто віддає перевагу свіжим або замороженим продуктам. Чи дійсно варто витрачати час на домашню консервацію, або ж краще шукати альтернативу?

Овочеве асорті, консервація, кадр з відео
Овочеве асорті, консервація, кадр з відео

Що відбувається з вітамінами при консервації?

Про це більш детальніше розповідає експерт зі схуднення, тренер Юрій Попко. Процес консервації зазвичай включає додавання солі, цукру, оцту та тривалу термічну обробку. У результаті більшість корисних речовин просто зникає, пише Юрій Попко.

Популярні новини зараз
З "мінімалки" по 800 грн: в Україні змінили податки, хто має підкоритися новим правилам у 2025 році Головне за 22 лютого: 45 грн за долар, скасування повісток, штраф через ТЦК та зниження пенсій від ПФУ На оплату комуналки чи купівлю продуктів: українцям виплатять майже 11 000 гривень Більше, ніж прогнозувалося: на скільки проіндексують пенсії українців з 1 березня
Показати ще

Наприклад, огірки, які спочатку містять вітаміни та мікроелементи, після всіх маніпуляцій перетворюються на суміш солі, оцту та цукру. Аналогічна ситуація і з варенням - свіжа ягода багата корисними елементами, але після довгого кип’ятіння й додавання великої кількості цукру її користь зводиться майже до нуля.

Консервація огірків із помідорами, фото: Знай.ua
Консервація огірків із помідорами, фото: Знай.ua

Якщо порівнювати консервовані продукти з парниковими овочами, останні виглядають навіть кращими, оскільки в них все ж зберігається більше корисних речовин.

Ціни на овочі. Фото: скрін youtube
Ціни на овочі. Фото: скрін youtube

Чи є альтернатива?

Найкращими способами збереження овочів і фруктів фахівці вважають заморожування та квашення. Заморожені продукти зберігають більшість вітамінів, а квашені овочі, такі як капуста, ще й містять корисні пробіотики, що позитивно впливають на травлення.

Щастя, фото з соцмереж
Щастя, фото з соцмереж

Звісно, консервація не є шкідливою, і вживати такі продукти час від часу цілком нормально. Але якщо є можливість обирати, краще віддати перевагу більш здоровим способам збереження їжі. Тим більше, що сучасні ринки та супермаркети пропонують свіжі овочі та фрукти практично цілий рік.

Раніше ми повідомляли, баночка огірків – 189 грн, а ікра – 89: супермаркети різко змінили цінники на консервах.

Коли кришка наче приклеєна: прості лайфхаки для відкривання консервації - детальніше на Знай.ua.

Нагадаємо, терміново зупиніться із заготовками: чим дуже небезпечна консервація, стосується кожного українця?