На рівень артеріального тиску впливає не тільки кількість споживаної солі. Як пише EatingWell , відмова від перероблених вуглеводів, таких як пончики та цукерки, на користь більш поживних джерел вуглеводів, включаючи овочі, фрукти та цільнозернові продукти, може суттєво покращити здоров'я серця та стабілізувати.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
Підписатися
Банани
Американська кардіологічна асоціація рекомендує людям із тиском вище 120/80 збільшити споживання калію. Банани - одне з найдоступніших і найбагатших його джерел.
Квасоля
Квасоля містить не лише складні вуглеводи та рослинний білок, а й важливі мікроелементи, у тому числі магній, який допомагає регулювати тиск. Крім того, в ній багато клітковини, включаючи стійкий крохмаль, що сприяє нормалізації артеріального тиску.
Йогурт
Дослідження показали, що регулярне споживання йогурту допомагає знизити тиск у гіпертоніків. Молочний йогурт містить кальцій, магній та калій – тріо мінералів, які підтримують роботу серцево-судинної системи. А пробіотики, присутні в продукті, можуть надавати додатковий сприятливий вплив.
Кавун
Згідно з метааналізом, кавун сприяє значному зниженню систолічного тиску (верхнього показника).
Вівсянка
Вживання цільних злаків пов'язане з нижчим ризиком гіпертонії. Овес особливо корисний завдяки вмісту бета-глюканів - різновиду клітковини, що сприяє зниженню як систолічного, так і діастолічного тиску.
Чорниця
Дослідження показують, що регулярне споживання свіжих або заморожених чорниць може сприяти поліпшенню стану судин і зниження тиску. Чорниця багата на антоціани — потужні антиоксиданти, які зміцнюють серцево-судинну систему.
Апельсиновий сік
Цитрусові, особливо апельсини, містять гесперидин – антиоксидант, здатний підтримувати здоров'я серця. В одному дослідженні учасники з початковою стадією гіпертонії, які пили по 500 мл соку щодня протягом 12 тижнів, показали помітне зниження тиску порівняно з контрольною групою.
Нагадаємо, раніше як зберегти буряк свіжий: прості хитрощі від шеф-кухаря .
Як повідомляв портал "Знай.ua", користь червоного м'яса для організму і чому на нього краще не налягати .
Також "Знай.ua" писав про молоко без шкоди: як отримати максимум користі від звичного продукту .