На рівень артеріального тиску впливає не тільки кількість споживаної солі. Як пише EatingWell , відмова від перероблених вуглеводів, таких як пончики та цукерки, на користь більш поживних джерел вуглеводів, включаючи овочі, фрукти та цільнозернові продукти, може суттєво покращити здоров'я серця та стабілізувати.

Банани, кадр з відео
Банани, кадр з відео

Банани

Американська кардіологічна асоціація рекомендує людям із тиском вище 120/80 збільшити споживання калію. Банани - одне з найдоступніших і найбагатших його джерел.

Урожай квасолі на городі. Фото: скриншот з YouTube
Урожай квасолі на городі. Фото: скриншот з YouTube

Квасоля

Квасоля містить не лише складні вуглеводи та рослинний білок, а й важливі мікроелементи, у тому числі магній, який допомагає регулювати тиск. Крім того, в ній багато клітковини, включаючи стійкий крохмаль, що сприяє нормалізації артеріального тиску.

Популярні новини зараз
Заощадите пристойну суму: українцям розповіли про хитрий "трюк" супермаркетів під виглядом акцій Масові перевірки пройдуть по всій країні: де шукатимуть ухилянтів Визнають непридатними: які хвороби звільняють від мобілізації Пекельне літо: на Україну чекає нова хвиля аномальної спеки, прогноз погоди лякає
Показати ще

Йогурт / фото: Pixabay
Йогурт / фото: Pixabay

Йогурт

Дослідження показали, що регулярне споживання йогурту допомагає знизити тиск у гіпертоніків. Молочний йогурт містить кальцій, магній та калій – тріо мінералів, які підтримують роботу серцево-судинної системи. А пробіотики, присутні в продукті, можуть надавати додатковий сприятливий вплив.

Кавунове желе, фото: Instagram
Кавунове желе, фото: Instagram

Кавун

Згідно з метааналізом, кавун сприяє значному зниженню систолічного тиску (верхнього показника).

Вівсянка із чіа. Кадр із відео на ютубі
Вівсянка із чіа. Кадр із відео на ютубі

Вівсянка

Вживання цільних злаків пов'язане з нижчим ризиком гіпертонії. Овес особливо корисний завдяки вмісту бета-глюканів - різновиду клітковини, що сприяє зниженню як систолічного, так і діастолічного тиску.

Чорниця в тарілці. Фото: Pinterest
Чорниця в тарілці. Фото: Pinterest

Чорниця

Дослідження показують, що регулярне споживання свіжих або заморожених чорниць може сприяти поліпшенню стану судин і зниження тиску. Чорниця багата на антоціани — потужні антиоксиданти, які зміцнюють серцево-судинну систему.

Апельсиновий сік, фото: pixabay.com
Апельсиновий сік, фото: pixabay.com

Апельсиновий сік

Цитрусові, особливо апельсини, містять гесперидин – антиоксидант, здатний підтримувати здоров'я серця. В одному дослідженні учасники з початковою стадією гіпертонії, які пили по 500 мл соку щодня протягом 12 тижнів, показали помітне зниження тиску порівняно з контрольною групою.

Нагадаємо, раніше як зберегти буряк свіжий: прості хитрощі від шеф-кухаря .
Як повідомляв портал "Знай.ua", користь червоного м'яса для організму і чому на нього краще не налягати .
Також "Знай.ua" писав про молоко без шкоди: як отримати максимум користі від звичного продукту .