Деякі харчові продукти, на перший погляд, здаються нешкідливими або навіть обіцяють приплив енергії та гарний настрій, насправді можуть бути головними винуватцями постійної втоми, виснаження та підвищеної нервозності. Про це йдеться у статті "РБК-Україна".

Рафіновані вуглеводи

Звичні для багатьох білий хліб, шліфований рис, макарони з борошна вищого сорту та солодка випічка - це очищені вуглеводи, які позбавлені природної клітковини та більшості корисних речовин. Подібно до чистого цукру, такі продукти швидко перетворюються на глюкозу, що спричиняє різкий стрибок рівня цукру в крові, за яким неминуче слідує таке ж різке падіння.

Через відсутність клітковини та вітамінів групи B, які підтримують нервову систему та беруть участь у виробленні енергії, подібне харчування може призвести до енергетичних збоїв, млявості й погіршення настрою. Постійне споживання таких продуктів виснажує організм і посилює втому.

Банановий хліб, кадр з відео
Банановий хліб, кадр з відео

Популярні новини зараз
Українців змусять оновити паспорт: придивіться до ID-картки – декому вже пора Українцям приготували нову виплату у 4 тис. гривень, але не всім: хто потрапить у списки "обраних" Соцвиплати призупинять: що потрібно зробити до жовтня, щоб не втратити допомогу Пенсіонерам докинуть 1000 грн до пенсії: кому доплачуватимуть щомісяця
Показати ще

Продукти з доданим цукром та солодкі напої

Солодка газована вода, магазинні соки, торти, тістечка та інші десерти - усе це приклади продуктів із надмірним вмістом доданого цукру. Вони є джерелом так званих "порожніх калорій" і швидких вуглеводів, які викликають стрімке підвищення рівня глюкози та таке ж швидке його зниження.

Ці різкі коливання не лише позбавляють енергії, а й перевантажують наднирники - залози, що відповідають за вироблення гормонів стресу. Наслідки - підвищена дратівливість, емоційна нестабільність і фізичне виснаження. Крім того, надлишок цукру посилює запальні процеси та сприяє окиснювальний стрес, що негативно впливає на мозок і загальне самопочуття.

Газовані напої зображення
Газовані напої. Фото: Знай.ua

Оброблена їжа та швидкоїжа

Напівфабрикати, чипси, магазинні соуси, снеки та готові страви - це джерело шкідливих трансжирів, позбавлених користі, рафінованих вуглеводів, надмірної кількості солі та консервантів. Такі продукти майже не містять вітамінів, мінералів і клітковини, необхідних для підтримки енергетичного балансу.

Систематичне споживання подібної їжі порушує роботу кишківника, а саме там синтезується до 90% серотоніну - гормону, що відповідає за настрій. Запальні процеси в травній системі заважають засвоєнню корисних речовин і провокують хронічну втому, зниження когнітивних функцій і емоційний дискомфорт.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.