Овочі входять до раціону майже всіх людей - навіть ті, хто не любить броколі, із задоволенням їдять картоплю або моркву. І хоча більшість овочів ми звикли готувати, деякі з них приносять більше користі саме у сирому вигляді. Про це повідомили у Американській кардіологічній асоціації.

Овочі зображення
Овочі. Фото: Sven Hilker із сайту Pixabay

За думкою вчених, регулярне включення сирих овочів у раціон допомагає знизити ризик хронічних захворювань і підтримувати здоров’я серця. Додатковий плюс - такі овочі економлять час на приготування, адже їх не потрібно піддавати тепловій обробці.

Часник

Стейсі Вудсон, магістр наук та сертифікований дієтолог, стверджує, що регулярне вживання сирого часнику допомагає нормалізувати рівень холестерину, підтримувати цукор у крові та стабілізувати тиск. При цьому важливо не роздавлювати і не подрібнювати зубчики - краще їсти їх цілими або нарізаними шматочками.

Популярні новини зараз
Перших біженців уже відправили: одна з країн розпочала масову депортацію українців В Україні планують ввести ще одну пенсію Пенсіонерам оновлять систему виплат: що буде з надбавками ПриватБанк встановлює обмеження: що загрожує пенсіонерам
Показати ще

Броколі

Якщо обирати овочі, які найкорисніше вживати сирими, броколі займає провідну позицію. Цей зелений овоч допомагає зміцнювати кістки, підтримувати роботу кишечника та серця. Ліза Ендрюс, магістр педагогічних наук та сертифікований дієтолог, відзначає, що при тепловій обробці броколі втрачає значну частину корисних речовин. Тому краще вживати його свіжим.

Буряк

Дієтолог Джуліана Крімі зазначає, що буряк слід їсти саме сирим. У такому вигляді зберігаються беталаїни — речовини, які допомагають зменшувати запальні процеси в організмі, а при нагріванні руйнуються. Крім того, містяться в буряку нітрати сприяють зниженню артеріального тиску, що особливо важливо для людей із проблемами тиску.

Буряк. Фото: скрін youtube
Буряк. Фото: скрін youtube

Капуста кале

Ще один корисний хрестоцвітний овоч - капуста кале - рекомендують їсти без теплової обробки. Дієтологи радять споживати принаймні півтори порції на тиждень, щоб підтримувати здоров’я підшлункової залози. Якщо смак здається занадто жорстким, овоч можна трохи пом’якшити, заправивши салатною заправкою.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.