Сливи вражають різноманітністю форм та відтінків: витягнуті темно-сині, округлі чорні, соковиті червоні, сонячно-жовті та навіть ніжно-білі. Їхня м'якоть найчастіше солодка з медовим відтінком, але зустрічаються сорти з легкою кислинкою і навіть вираженою кислотою. Про користь та шкоду цього фрукта пише "ТСН".

Чим багата слива?

Ці фрукти - справжнє джерело корисних речовин. Вони містять клітковину, фруктові кислоти, вітаміни А, С, Е, РР, групу B, багато калію, кальцій та кумарин.

Регулярне вживання сливи сприяє:

  • підтримці нормальної ваги та обміну речовин,
  • поліпшення стану шкіри, зменшення пігментації та зморшок,
  • зміцненню волосся та нігтів,
  • виведення зайвої рідини та солей, зниження тиску,
  • покращення роботи серця, судин та профілактики тромбозів,
  • нормалізації травлення та профілактиці запорів,
  • детоксикації організму та підтримці роботи печінки та нирок.

Пиріг зі сливами та безе: фото скрін Ютуб
Пиріг зі сливами та безе: фото скрін Ютуб

Завдяки багатому складу м'якоть злив можна використовувати і в косметології - наприклад, для живильних масок для обличчя, що освітлюють.

Популярні новини зараз
В Україні переглянуть тарифи на світло: які ціни готують Штраф на польському кордоні: українку покарали за документ Пенсіонерам виплатять допомогу: суми різні, але солідні Польща змінила правила в'їзду для українців
Показати ще

Коли слива може бути шкідливою?

Незважаючи на безліч корисних властивостей, є випадки, коли цей фрукт протипоказаний:

  • при підвищеній кислотності шлунка, виразці, серйозних хворобах ШКТ,
  • при цукровому діабеті та ожирінні (через вміст цукру),
  • при подагрі, ревматизмі, сечокам'яній хворобі (через сечогінний ефект),
  • при панкреатиті та гастриті поза загостренням - не більше 3-4 плодів на день і тільки після їжі.

Майбутнім мамам, жінкам, що годують, і маленьким дітям слід вживати зливу обережно, так як вона може викликати здуття, коліки і розлади травлення.

Наливка зі сливи, скріншот
Наливка зі сливи, скріншот

Як вибрати стиглу сливу?

Сливи діляться на ранні та пізні: перші починають радувати у червні, а пізні можна збирати аж до жовтня. Щоб вибрати справді якісний плід, зверніть увагу на:

  1. Зовнішній вигляд: шкірка має бути рівною, без дефектів, з природним світлим нальотом – ознакою свіжості. Темні плями сигналізують про псування.
  2. Аромат: стигла слива зазвичай має виражений приємний запах.
  3. Твердість: злегка натисніть пальцем - у зрілого фрукта залишиться легка вм'ятина.

Нагадаємо, як правильно використовувати маски-бандажі та чи реально вони працюють.

Як повідомляв портал "Знай.ua", лікарі назвали три найнебезпечніші продукти.

Також "Знай.ua" писав, що цей продукт є всі довгожителі світу .