Те, що потрапляє на наші тарілки разом із їжею, здатне віднімати роки життя. Вже давно доведено, що вживання ультраоброблених продуктів (УОП) - від газованих напоїв до ковбас - підвищує ймовірність розвитку онкології, діабету та серцевих захворювань, пише News Medical.

Гостра їжа, люди похилого віку, зображення: згенеровано ШІ
Гостра їжа, люди похилого віку, зображення: згенеровано ШІ

У дослідженні взяли участь майже 187 тисяч людей віком від 40 до 75 років. Учасники вели харчові щоденники, а спеціалісти спостерігали за їхнім станом здоров’я протягом 11 років. За цей час було зареєстровано понад 10 200 випадків смерті.

Результати аналізу показали: деякі категорії харчових добавок, які часто зустрічаються у складі УОП, мають тісний зв’язок із підвищеним ризиком смертності з різних причин. Експерти виділили основні групи інгредієнтів, що здатні пришвидшити передчасну смерть:

  • Підсилювачі смаку: глутамат, рибонуклеотиди.
  • Підсолоджувачі: ацесульфам, сахарин, сукралоза.
  • Різновиди цукрів: фруктоза, інвертний цукор, лактоза, мальтодекстрин.
  • Допоміжні компоненти під час обробки: протиблокувальні речовини, ущільнювачі та загусники.

Цікаво, що одна категорія харчових добавок, навпаки, виявилася корисною - желеутворювальні агенти. Науковці припускають, що це може бути пов’язано з пектином - природним желеутворювальним компонентом на основі клітковини. Він позитивно впливає на роботу травної системи та допомагає контролювати рівень холестерину і цукру в крові.

Популярні новини зараз
Українці можуть отримати штрафи за житло: хто поплатиться вже у вересні Соціальна допомога у вересні: як отримати та скільки виплатять Батьків попередили про загрозу через фото дітей: важливо знати "Повернення територій – це не ключове": нардеп розповів, як має закінчитися війна в Україні
Показати ще

Крім того, не було виявлено зв’язку між підвищеною смертністю та такими компонентами, як модифіковані олії, білкові добавки чи клітковина.

Супи, їжа, зображення із вільних джерел
Супи, їжа, зображення із вільних джерел

Автори дослідження наголошують, що їхні висновки - це лише перший крок у виявленні найбільш небезпечних інгредієнтів, які містяться в ультраоброблених продуктах. У майбутньому саме на них варто звернути особливу увагу.

Попри те, що дослідження базується на даних, наданих самими учасниками, воно стає важливим орієнтиром для тих, хто прагне більш усвідомлено ставитися до свого харчування.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.