Щоб підтримувати роботу мозку цієї осені, рекомендується включити до раціону більше сезонних овочів і фруктів, таких як журавлина та капуста, адже вони містять мінерали, що сприяють покращенню пам’яті та уповільнюють когнітивні порушення. Про це пише Verywell health.

Головний біль. Фото: скрін youtube
Головний біль. Фото: скрін youtube

Батат

Батат, або солодка картопля, - коренеплід яскраво-оранжевого кольору, багатий на бета-каротин, вітамін С і клітковину.

Клінічний дієтолог Альберт Абаев зазначив, що батат містить антиоксиданти, які зменшують окиснювальний стрес і сприяють покращенню взаємодії між клітинами мозку.

Популярні новини зараз
Тарифи на опалення зростуть утричі Пенсіонерів змусять повернути частину грошей державі: кому варто хвилюватися Допомогу від держави скасовують: виплати об'єднають Школи посилюють вимоги до вчителів: кому заборонять викладати
Показати ще

Імбир

Імбир - сезонний інгредієнт, що містить вітаміни, мінерали та біоактивні сполуки, які допомагають боротися з окиснювальним стресом та хронічним запаленням.

Дослідження показали, що екстракт імбиру покращує пам’ять у групи здорових жінок середнього віку. Автори роботи припустили, що завдяки протизапальній дії кореня імбир може бути корисним для профілактики деменції.

Імбир. Кадр із відео на ютубі
Імбир. Кадр із відео на ютубі

Буряк

Буряк - яскравий коренеплід, багатий антиоксидантами, вітамінами та мінералами, включаючи фолати, калій, залізо та вітамін С.

Фолати в буряку допомагають знизити рівень гомоцистеїну - амінокислоти, яка може пошкоджувати судини та підвищувати ризик серцево-судинних захворювань. Вважається, що високий рівень гомоцистеїну також може бути пов’язаний із хворобою Альцгеймера та деменцією.

Журавлина

Журавлина - кислі червоні ягоди з антиоксидантними та протизапальними властивостями.

Дослідження 2022 року показало, що щоденне вживання невеликої порції журавлини підтримує пам’ять та здоров’я мозку у літніх людей.

Журавлина. Фото: Youtube
Журавлина. Фото: Youtube

Листові овочі

Темно-зелені листові овочі, такі як капуста, шпинат і капуста коллард, мають багато корисних властивостей для мозку. Вони містять калій, залізо та вітаміни Е, К і С.

За даними досліджень, щоденне включення однієї порції таких овочів у раціон може уповільнити вікове зниження когнітивних функцій.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.