Для більшості українців ранок традиційно починається з чашки кави або чаю, проте, як зазначають фахівці, цей ритуал не завжди корисний для організму. Про це розповів дієтолог Олег Швець в інтерв'ю "РБК-Україна".

Кава, раф, фото: Знай.ua
Кава, раф, фото: Знай.ua

Багато хто за звичкою вважає каву шкідливим напоєм, але сучасні дослідження повністю спростовують цей міф.

"Якщо кава не містить цукру та сиропів, вона цілком може бути частиною здорового раціону", - пояснює експерт.

За словами Швеця, при правильному харчуванні зовсім не обов’язково відмовлятися від кави. Три-чотири чашки на день вважаються допустимою нормою. Тим, хто чутливий до кофеїну, можна підібрати безпечну альтернативу.

Популярні новини зараз
Гороскоп на сьогодні 10 жовтня: перемоги овнів, стосунки левів та підсумки риб Пенсійний бум: українцям роздають нові посвідчення, що робити зі старими За борги розрахуєтесь квартирою: кого торкнеться новий механізм стягнень "Бабине літо" повертається? Коли в Україні знову потеплішає, прогноз погоди на жовтень
Показати ще

"Цикорій не має підтверджених переваг перед кавою. Проте людям, які погано переносять кофеїн, напої з цикорию можуть підійти як заміна", - зазначає дієтолог.

Що стосується чаю, то і зелений, і чорний сорти вважаються корисними. Вибір залежить виключно від смакових уподобань. Але з трав’яними напоями варто бути обережними.

"Не слід вживати чаї з травами невідомого походження - це може бути небезпечно", - попереджає спеціаліст.

Якщо ви обираєте трав’яні відвари, зупиніться на перевірених і нейтральних варіантах, наприклад ромашці або м’яті. Від незнайомих рослин з незрозумілими назвами краще відмовитися. Крім того, дієтолог нагадав про одну поширену помилку, яку роблять багато українців, запиваючи сніданок чаєм або кавою.

"Якщо на сніданок ви вживаєте продукти з високим вмістом кальцію, наприклад молочні, то кава і чай знижують його засвоєння", - пояснює Швець.

Чай, фото з вільних джерел
Чай, фото з вільних джерел

Професор підкреслює, що звичні ранкові напої не сприяють повноцінному засвоєнню поживних речовин.

"Оптимальним варіантом для сніданку є свіжовичавлений сік", - радить експерт.

Водночас найгіршим напоєм для ранкового прийому їжі Швець називає саме чай, "оскільки він сильніше за інших заважає засвоєнню заліза та кальцію з їжі".

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.