Серед великого розмаїття хліба на полицях магазинів чимало варіантів, які не приносять користі організму. Який хліб краще оминати, розповів відомий польський нутриціолог Бартек Кульчинський у своєму блозі на YouTube.

Ціни на хліб. Фото: скрін youtube
Ціни на хліб. Фото: скрін youtube

За його словами, найгіршим варіантом вважається безглютеновий хліб, виготовлений на основі крохмалю. Дієтолог пояснює, що крохмаль практично не містить поживних речовин і не може бути цінним харчоим продуктом.

Окрім цього, до таких виробів часто додають загусники (наприклад, карбоксиметилцелюлозу), гліцерин для утримання вологи та консерванти, зокрема пропіонат кальцію. Завдяки цьому хліб може залишатися свіжим кілька місяців, тоді як звичайна випічка ніколи б не витримала такий термін.

Основна складність у виробництві безглютенового хліба полягає в заміні глютену іншим натуральним компонентом.

Популярні новини зараз
Вбито Андрія Парубія: з'явилися перші фото ймовірного кілера та жертви У школах суттєво скоротять предмети: як змінять навчання Нові правила виїзду чоловіків за кордон вже з вересня "З весни українці гнатимуть більше горілки" - експерт
Показати ще

"Якщо у вас немає медичних показань для дотримання безглютенової дієти, краще обрати інший вид хліба", - наголошує Кульчинський.

Тим, хто змушений вживати лише безглютеновий хліб, спеціаліст радить звертати увагу на продукти, збагачені насінням та зернами, адже вони підвищують харчову цінність.

Хорошим рішенням стане випікання хліба в домашніх умовах. Такий продукт буде не лише кориснішим за магазинний, а й обійдеться значно дешевше. Як основу дієтолог рекомендує використовувати кіноа та гречку.

ціни на гречку, цукор, крупи \ фото Знай.UA
ціни на гречку, цукор, крупи \ фото Знай.UA

Також Кульчинський не радить купувати білий хліб із пшеничного борошна, адже він містить менше поживних речовин, ніж цілозерновий. Останній багатий на клітковину, вітаміни та мінерали, необхідні організму.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.