Цього тижня вартість хліба в Києві підскочила більш ніж на гривню. На початку лютого буханку "Українського" продавали за 10,6 грн, зараз — за 11,6-11,8 грн. Виробники пояснюють збільшення цін підвищенням мінімальних зарплат і подорожчанням енергоресурсів — електроенергії, води й опалення.

"Справді, такі причини мають місце. Підвищення зарплат у нерозвинених економіках завжди призводить до інфляції й знецінення національної грошової одиниці. Однак підвищена вартість хліба пов'язана і з іншими причинами", - каже порталу "Знай" експерт аграрних ринків Микола Присяжнюк.

За його словами, на збільшення ціни вплинуло подорожчання бензину в січні й подорожчання борошна.

"Вартість пального входить у ціну практично кожного товару. Особливо продуктів. У них відносно невелика націнка, тому подорожчання пального одразу відчувається. Щодо борошна, то торік тонну вищого ґатунку продавали на оптових ринках всередньому за 5,3 тисячі гривень, тепер — за 5,7 тисяч. Це не може не вплинути на ціну", - пояснює він.

Читайте також Безробіття в Україні: готуємось до гіршого

Популярні новини зараз
Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

За прогнозом спеціаліста, на цьому підвищення цін не закінчиться. Виробники і надалі змінюватимуть цінники на своїй продукції.

"Варто розуміти, що частину борошна підприємства закуповують за пільговими цінами. Його дотує держава для соціальних сортів. Хлібопекарні використовують тільки 25-30 відсотків цього борошна для соціальних сортів. Решту пускають — на комерційні. Таким чином вони утримують відносно низькі ціни. Однак уряд у січні ініціював перевірки використання дотаційного борошна. Це призведе до того, що комерційні сорти хліба можуть подорожчати ще на 1,5-2 гривні", - каже Микола Присяжнюк.

На його думку, збільшення цін може бути істотнішим у тих містах, де хліб продають переважно виробники-монополісти. Вони під приводом подорожчання витрат на виробництво збільшуватимуть прибутки.

Нагадаємо, інфляція минулого року становила 12%. Через це, в першу чергу, подорожчали продукти, у складі яких багато імпортних складників.

Як повідомляв портал "Знай" раніше, українці стали споживати менше хліба.