У 1970 році на радянські екрани вперше вийшов легендарний фільм Леоніда Бикова "В бій ідуть одні старики". З тих пір це кіно без перебільшення стало символом 9 травня.

"Знай" поспілкувався з одним з героїв легендарного фільму - українським актором Володимиром Талашко, який у фільмі виконав роль старшого лейтенанта Сергія Скворцова.

Як Ви ставитеся до свого героя у фільмі? Ким Ви його вважаєте?

- Мені з самого початку не хотілося робити його негідником, про що я і сказав Бикову. Він зі мною погодився. Я завжди вважав свого героя людиною, яка зламалася, - таке буває на війні. А коли я повинен був зіграти сцену біля багаття, де у Титаренко та Скворцова відбувається діалог і в кінці капітан Титаренко рве рапорт Скворцова, Биков розповів мені цікаву історію мого персонажа. Виявляється, в роки війни був такий льотчик, який боявся і повертав машину назад. Командир ескадрильї зачитав йому перед усіма рішення трибуналу, яким його засуджували до розстрілу за боягузтво. Рішення було фальшивим, просто командир рятував ситуацію. Колеги льотчика відвели його в сторону, попрощалися з ним і зробили постріл - звичайно ж, холостим патроном. На жаль, історія замовчує про те, що було навіть з тим льотчиком.

Читайте також: Для актора Талашко сьогоднішня війна зовсім не там, що була в "стариках". Частина 1

Популярні новини зараз
"Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Курйози під час зйомок траплялися?

- Без цього не буває. Одного разу знімали сцену, де Ромео прогулюється з Машею. І раптом вдалині показався мотоцикл. Їхали на ньому хлопець з дівчиною, ну і, мабуть, було цікаво, що ж у нас таке відбувається. Вони встали просто в кадрі і стоять, дивляться. Окрикнути їх не виходить, занадто далеко встали. І мотоцикл в кадрі фільму про війну зовсім не до місця. Тоді один з піротехніків схопив автомат з холостими патронами і дав залп по цікавій парочці. Хлопець з дівчиною так тікали, що навіть мотоцикл серед поля забули.

У фільмі лейтенант Скворцов дуже душевно виконав пісню "Ніч яка місячна". Довго репетирували?

- Не репетирував взагалі. Я ж зі звичайної української сім'ї, у нас всі любили співати - особливо у свята, за столом. Так що я цю пісню знав з дитинства. Що буде співати мій герой, ми вирішували вдвох з Биковим. Я пропонував пісню "Дивлюсь я на небо", Биков пропонував "Ніч яка місячна". Мені довелося поступитися старшому.

Кажуть, що чиновники спеціально не дали Леоніду Бикову кольорову плівку, тому фільм вийшов чорно-білим.

- Леонід Федорович спочатку планував використовувати в картині кадри справжньої війни - а зйомка там була чорно-білою. Тому він сам прийняв рішення весь фільм зробити чорно-білим. Зараз він вже став кольоровим.

Читайте також: 6 кінопрем'єр, які варто побачити

Не секрет, що в той час фільми переглядала цензура, після чого вони потрапляли на екран. Чи все сподобалося цензорам у початковій версії фільму?

- Як розповідав сам Биков, цезура спочатку стала проти, коли в кадрі капітан Титаренко вимовив: "Я напишу на стіні: руїнами Берліна задоволений", його попросили замінити цю репліку. Тому що Берлін на той момент був столицею країни соціалістичного табору. Довелося Берлін замінити на Рейхстаг.

Як на вашу думку, у чому секрет такого феноменального успіху фільму?

- Леонід Биков завжди підкреслював, що хоче зняти фільм і присвятити його тим 16-річним хлопчикам, які пішли на війну і більше ніколи не повернулися. Для фільму він відбирав справжні, живі історії з життя, з війни - у кожного героя був свій прототип, навіть історія любові Маші і Ромео взята з життя. Всі коронні фрази фільму придумав народ, Биков їх просто зібрав воєдино - в цьому головний успіх картини. Згадайте хоча б :"Якщо "Фоккер" або "мессер" завалити, так це друга ескадрилья, а якщо щось дістати - це перша!" або "Будемо жити!" "Арфи немає, візьміть бубон!". Крім того, над фільмом працювали справжні фронтовики. Тому він вийшов таким живим, справжнім, щирим.

Роль Сергія Скворцова, напевно, Ваша улюблена?

- Будете сміятися, але у мене немає ролей, які б я не любив. У кожну з них вкладаєш своє життя, час, здоров'я, свої емоції.