За новим законом про мобілізацію, поліцейські тепер мають право перевіряти у військовозобов’язаних наявність військового квитка. Це стосується також водіїв автомобілів.

Перевіряти військово-облікові документи у чоловіків віком від 18 до 60 років можуть представники ТЦК та СП, поліцейські та прикордонники. Водіїв можуть попросити показати військовий квиток на блокпостах або на пунктах пропуску на державному кордоні України.

Людина тримає в руках військовий квиток
Людина тримає в руках військовий квиток

Однак, при перетині кордону військовий квиток не потрібен водіям, які перевозять медичні та гуманітарні вантажі, а також пасажирів і вантажі через державний кордон. Також можливі перевірки на автозаправних станціях (АЗС), оскільки вони є місцями масового скупчення людей.

Поліцейські не мають права зупиняти автомобілі спеціально для перевірки військового квитка. В новому законі про це нічого не сказано. Вони можуть посилатися на статтю 35 «Закону про національну поліцію», яка дозволяє зупиняти транспортні засоби, якщо є підозра у скоєнні правопорушення.

Популярні новини зараз
З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Поліцейські, скріншот з відео
Поліцейські, скріншот з відео

Поліцейські можуть зупиняти автомобілі

  1. Якщо водій порушує комендантську годину
  2. Для перевірки дотримання режиму в’їзду-виїзду в прикордонних районах

При цьому вони зобов’язані

  1. Пояснити причину зупинки
  2. Назвати причину перевірки документів
  3. Роз’яснити права та обов’язки громадянина

Перевірка документів на кордоні, фото із вільних джерел
Перевірка документів на кордоні, фото із вільних джерел

Якщо громадянин вважає дії поліцейських незаконними, він може подати скаргу до відповідного органу чи суду. У разі затримання, особа має право на присутність адвоката. Представники ТЦК під час перевірки військового квитка чи паспорта мають фотографувати та вести відеозйомку процесу.

Також наш портал інформував, зміни у правилах видачі водійських посвідчень в Україні: що очікує на автовласників

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що позбавлять прав на 6 місяців або штраф 40,8 тис. грн: українцям водіям нагадали про правило

Вам буде цікаво дізнатися українські водії мають терміново везти "ластівок" на техогляд: під загрозою штрафу майже весь транспорт