З 16 липня в Україні набирає чинності новий порядок вручення повісток військовозобов'язаним, згідно з яким повістки можуть бути надіслані поштою. Адвокатка юридичної компанії Riyako&Partners Катерина Аніщенко пояснила, як діяти у таких випадках, а також можливості відмови від неправильно оформлених повісток.

Катерина Аніщенко вказала, що після отримання повістки поштою військовозобов'язаний має три варіанти дій:

  1. Підписати отриману повістку та з’явитися до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки впродовж двох тижнів.
  2. Підписати повістку, але відправити її назад без подальшого візиту до ТЦК та СП.
  3. Не підписувати отримання повістки, проігнорувавши її.

    Повістка. Фото: Youtube
    Повістка. Фото: Youtube

Юристка зазначає, що у випадку вибору другого або третього сценарію, військовозобов'язаний буде вважатися ухилянтом від мобілізації та буде покараний згідно з чинним законодавством України.

Катерина Аніщенко також пояснила, що є випадки, коли військовозобов’язаний може відмовитись від отримання повістки поштою. Вона назвала два таких випадки:

Популярні новини зараз
Курців схватить удар не тільки по легенях: 1 жовтня сигарети злетять в ціні Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу
Показати ще
  1. Повістка була неправильно оформлена. Це може статися, якщо вона не містить необхідної інформації, підпису чи печатки керівника ТЦК та СП.
  2. Повістка була вручена не як рекомендаційний лист. Наприклад, якщо повістку вручили разом із квитанцією на оплату електроенергії.

    Поштова скринька, газета / фото: Pixabay
    Поштова скринька, газета / фото: Pixabay

У цих випадках військовозобов’язаний має право відмовитися від неправильно оформленої повістки на пошті. Для цього потрібно в присутності працівника пошти оформити відповідний акт із підписом, який підтверджує причину повернення повістки.

Щоб уникнути можливих непорозумінь та проблем з законом, військовозобов'язаним рекомендується уважно перевіряти повістки, які приходять поштою. Важливо переконатися, що повістка оформлена належним чином і містить усі необхідні підписи та печатки.

Нагадаємо, Нові правила для водіїв: де і коли можуть перевіряти військовий квиток

Раніше ми повідомляли, що Жителів сіл та райцентрів почнуть мобілізувати по-новому: Кабмін радикально змінив правила

Також, Коли бронювання вже не врятує: чому чоловіків можуть забрати до війська