В Україні тривають мобілізаційні заходи, і вже з 1 серпня 2024 року деякі категорії громадян можуть втратити право на відстрочку від призову. Нові правила позбавляють відстрочки від мобілізації низку військовозобов'язаних.

Згідно з чинним законом №3633-IX, відстрочка більше не буде доступна студентам та аспірантам, які навчаються на заочній або вечірній формі, а також тим, хто здобуває другу чи третю вищу освіту. Також відстрочку не отримають багатодітні батьки, які мають заборгованість зі сплати аліментів. Виняток становлять випадки, коли заборгованість перевищує три місяці, але за умови її погашення відстрочку можна буде оформити.

Людина тримає в руках військовий квиток
Людина тримає в руках військовий квиток

Батьки-одинаки теж потрапляють під нові правила, якщо мати дитини не позбавлена батьківських прав, не визнана померлою або зниклою безвісти, або не відбуває покарання. Особи, які працюють на підприємствах, установах та організаціях Міністерства оборони, також не зможуть претендувати на відстрочку.

Зміни стосуються і тих, хто має статус "обмежено придатний", оскільки ця категорія скасовується. Якщо військово-лікарська комісія визнає чоловіка придатним до служби, він не матиме права на відстрочку. Чоловіки, які були визнані здоровими під час повторного медичного огляду, також втратять право на відстрочку.

Популярні новини зараз
Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Щодо неповнорідних братів загиблих на війні військових, лише рідні брати мають право на відстрочку. Крім того, відстрочку більше не надаватимуть тим, хто доглядає за людьми з інвалідністю ІІІ групи. Для догляду за людьми з інвалідністю І та ІІ групи відстрочка теж не буде доступна, якщо є інші родичі, які можуть взяти на себе ці обов'язки.

Нагадаємо, Від мобілізації можуть звільнити ще одну категорію чоловіків

Також, Чи можна оновити дані “заднім числом” та уникнути штрафу - українцям дали однозначну відповідь

Раніше ми розповідали, Що буде, якщо не сплатити штраф від ТЦК протягом 15 днів: юристка попередила про наслідки