З 1 вересня 2027 року українські старшокласники отримають можливість обирати свій навчальний шлях у рамках реформи профільної середньої освіти.

Це нововведення торкнеться академічних ліцеїв (10–12 класи), закладів професійно-технічної освіти, а також фахової передвищої та спеціалізованої освіти.

Учні зможуть обирати профіль, який найбільше відповідає їхнім інтересам і майбутнім планам. Доступні профілі включатимуть математичний, STEM (Science, Technology, Engineering, Math), IT, мовно-літературний та інші.

Учні старших класів
Учні старших класів

З 10 до 12 класу кількість годин для вивчення вибіркових курсів зростатиме. Це дозволить учням більше часу присвячувати предметам, які їх цікавлять і потрібні для обраного профілю.

Популярні новини зараз
Пенсію піднімуть на 1500 грн: кому пощастить З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

У 10 класі буде найбільша кількість годин на обов’язкові предмети, оскільки цей рік є адаптаційним. Після нього учні зможуть змінити профіль навчання без втрат в освітньому процесі.

Учні матимуть змогу обирати як профільні, так і позапрофільні курси. Це дозволить отримати більш всебічну освіту і розширити свої знання в різних сферах.

Години для предметів за вибором можна буде перерозподілити на обов’язкові предмети за обраним профілем. Проте, додавати їх до загальнообов’язкових предметів буде неможливо.

Вчителька з учнями, скріншот: Youtube
Вчителька з учнями, скріншот: Youtube

Школярів будуть ділити на класи та групи для вивчення окремих предметів, курсів та модулів в залежності від їхнього вибору. Це дозволить забезпечити більш індивідуальний підхід до кожного учня.

Для класів з навчанням мовою корінного народу або національної меншини створять окремі варіанти базового навчального плану.

Уявімо, що учень обрав мовно-літературний профіль. Щосеместру він буде вивчати по 4 курси в межах цього профілю, такі як есеїстика, література певних періодів, ділова англійська мова. Водночас, він може обрати ще 4 курси поза профілем, наприклад, природничі дисципліни, мистецтво або спецкурси ІТ – залежно від пропозицій закладу освіти.

Нагадаємо, Без черг і зайвих аналізів: українські діти проходитимуть шкільні медогляди за новими правилами

Раніше ми розповідали: Від рюкзака до ланчбокса: що необхідно купити українцям перед початком навчального року

Також, Школярів в Україні навчатимуть щастю — вже в вересні з’явиться новий предмет