14 березня в Україні розпочинається Великий пост, який триватиме сім тижнів. Видання "Вести" поцікавилось у завідуючої трапезної монастиря Києво-Печерської лаври Галини Філіппової, що саме можна їсти та дізналось рецепт оптимального меню для повноцінного раціону.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяПерші страви
Суп з крупами
Промийте крупу, відправте її в каструлю, посолити воду. Коли закипить, зменшіть вогонь, додайте порізану картоплю і залиште нудитися. Подрібніть моркву, цибулю, селеру і обсмажте на олії. Відправте все в каструлю і проваріть ще 15 хвилин. Додайте перець, лавровий лист і зелень. Суп готовий. У дні без масла суп готується без пасерування: в киплячу підсолену воду відправляється крупа, через 10 хвилин - картопля, ще через 15 - овочі, ще через 15 - перець, лавровий лист і зелень.
Складові:
- 2 л води, 50 г крупи (гречка, ячна, геркулес, рис - на вибір),
- 4 шт. картоплі, 1 морква,
- 1 цибулина, 1/6 кореня селери,
- 2 лаврові листки, сіль, перець - за смаком, зелень.
Червоний борщ
Проваріть квасолю протягом двох годин. Злийте відвар в іншу каструлю і поставте на вогонь. Обсмажте в маслі порізаний кубиками цибулю і терту на крупній тертці моркву. Коли закипить вода, відправте в неї овочі. Обсмажте буряк, терту на крупній тертці, і також відправте в каструлю. Через 15 хвилин додайте порізану кубиками картоплю, а коли все закипить - нашатковану капусту. Через 20 хвилин посоліть борщ, всипте квасоля, додайте лавровий лист, томатний сік. Коли закипить, зменшіть вогонь, потомите 10 хвилин, приправте зеленню.
Складові:
- 3 л води, 400 г капусти,
- 250 г томатного соку, 5-6 шт. картоплі, 1 буряк, 1 морква,
- 1 цибулина, 1 ст. квасолі, 2 лаврові листки, сіль, перець - за смаком,
- зелень, рослинне масло.
Капусняк
Киньте в каструлю з водою порізану кубиками картоплю. Через 20 хвилин додайте нарізану дрібно цибулину і терту моркву. Промийте пшоно і відправте його до овочів. Другу цибулину і моркву подрібніть і обсмажте на олії до золотистого кольору. Потім додайте до них томатну пасту, налийте трохи води і протушкувати ще 10 хвилин. Заправку відправте в каструлю разом з квашеною капустою, посоліть, додайте перець і лавровий лист і залиште проваритися ще на 20 хвилин. В кінці додайте рубану зелень.
Складові:
- 3 л води, 5 шт. картоплі,
- 2 цибулини,
- 2 моркви,
- 400 г квашеної капусти,
- 1/2 ст. пшона,
- 2 ст. л. томатної пасти,
- 2 лаврові листки, сіль, перець - за смаком,
- зелень,
- рослинна олія.
Другі страви
Голубці овочеві
Виріжте з капустини качан, опустіть капусту в окріп на 5 хвилин, розберіть на листя. Відваріть до напівготовності рис, злегка обсмажте терту моркву і порізану кубиками цибулю, окремо - порізані кубиками гриби. Перемішайте рис, овочі і гриби, додайте сіль і перець - начинка готова. Очистіть від прожилок капустяне листя і загортати в них по жмені начинки. Згорнуті голубці відправляйте на сковороду, обсмажуючи з кожного боку по хвилині. Вкладіть голубці в каструлю, полийте томатним соусом, залийте водою і тушкуйте на маленькому вогні близько 30 хвилин.
Складові:
- Качан капусти,
- 1 ст. рису,
- 2 моркви,
- 2 цибулини,
- 200 г печериць,
- 4 ст. л. томатного соусу,
- сіль, перець - за смаком
- рослинна олія.
Вареники з картоплею і капустою
Змішайте борошно, сіль і воду і вимішують тісто, поки воно не стане еластичним. Накрийте його серветкою і залиште на 30 хвилин. Відваріть картоплю і, додавши трохи рослинного масла, перетолкіте його в пюре і посоліть. Нарізану дрібними кубиками цибулю обсмажте до золотистого кольору, розділіть його на дві частини: одну відправте в картопляне пюре і перемішайте. Всипте другу частину цибулі в капусту, додайте сіль і перець і протушкувати близько 10 хвилин. Тонко розкачайте тісто, видавіть в ньому склянкою гуртки. Викладайте в них по 1 ч. Л. начинки, складіть вдвічі і ретельно заліпити краю.
Складові:
- 2 ст. борошна, 1 ст. води,
- 2 цибулини,
- 600 г квашеної капусти,
- 4 шт. картоплі,
- сіль, перець - за смаком,
- рослинна олія,
- зелень.
Овочева і грибна підлива
На сухій сковороді на невеликому вогні обсмажте до золотистого кольору борошно. Окремо на сковороді обсмажте на олії до золотистого кольору нарізану кубиками цибулю і терту на крупній тертці моркву (або порізані кубиками гриби). Коли мікс охолоне, відправте його в каструлю, додайте смажену борошно, перемішайте, влийте воду і варіть до загустіння на маленькому вогні. В кінці додайте сіль і перець. Таку підливу можна приготувати і в дні сухоеденіем без масла - морква (гриби), цибуля тушкуйте в невеликій кількості води. Подавайте такі підливи до каш або картоплі.
Складові:
- 2 цибулини, 2 моркви,
- (300 г грибів),
- 3 ст. води, 3 ст. л. борошна,
- сіль, перець - за смаком,
- рослинна олія.
Десерти
Пироги з ягодами, маком, пампушки
Перетріть дріжджі з цукром, додайте 1 ст. теплої води і перемішайте. Додайте 1,5 ст. борошна - перемішайте. Поставте опару в тепле місце на годину. Влийте в неї 1 ст. теплої води, перемішайте, всипте ще по черзі 4 ст. муки. Влийте масло. Вимішуйте тісто до однорідності. Помістіть його в посипану борошном миску, поверх - також борошно, залиште в теплому місці на 30 хвилин. Тепер виліплює булочки або пампушки. Начинкою послужать фрукти, ягоди, варення або мак. Випікайте їх в розігрітій до 180-200 ° С духовці протягом 30-35 хвилин. Пампушки натріть часником.
Складові:
- 30 г свіжих дріжджів,
- 3 ст. л. цукру
- (Для пампушок - 1 ст. Л.),
- 2 ст. води,
- 6 ст. борошна,
- 3 ст. л. рослинного масла,
- сіль.
Млинці
Перемішайте борошно і 4 ч. Л. цукру, влийте 1 ст. води і залиште на 15 хвилин. Тим часом займіться опарою: змішайте дріжджі з цукром, що залишився, половиною склянки теплої води і залиште до появи пухирців. Потім відправте опару в тісто, гарненько все перемішайте і залиште на 20 хвилин. Влийте в тісто рослинне масло, воду, що залишилася і додайте сіль. Випікайте млинці з двох сторін на розпеченій, змащеній маслом сковороді до золотистої скоринки з двох сторін.
Складові:
- 10 г сухих дріжджів,
- 1,5 ст. борошна,
- 2 ст. води,
- 2 ст. л. рослинного масла,
- 5 ч. Л. цукру,
- ½ ч. Л. солі.
Рис з яблуками і родзинками
Промийте і підсушіть рис, відваріть його в підсоленій воді. Ошпарьте родзинки окропом і підсушіть серветкою. Яблука очистіть від шкірки і серцевини і поріжте часточками. Готовий рис висипте в друшляк, щоб стекла зайва рідина. Викладіть в каструлю шарами по половині рису, яблук, родзинок, посипте все цукром і корицею, повторіть всі верстви і додайте оливкового масла. Накрийте каструлю кришкою і поставте в розігріту до 180 ° С духовку на півгодини.
Складові:
- 1 ст. рису,
- 5 яблук,
- ½ ст. родзинок,
- 3 ст. л. цукру,
- 1 ч. Л. кориці,
- оливкова олія,
- дрібка солі.
Читайте також: Мощі Святої Варвари продали іноземцю за 60 гривень
Великий пост є центральним у всіх історичних церквах і багатьох протестантських конфесіях, мета якого - підготовка християнина до святкування Великодня. Також відповідний період літургійного року, зазначений в богослужінні молитвами.