Затриманого в Ірані українського моряка Андрія Новичкова, якого підозрювали у вбивстві матроса судна Arezoo, звільнили.

Про це 8 січня повідомив президент України Петро Порошенко на офіційній сторінці в Facebook.

На даний момент український моряк знаходиться на території посольства України в Ірані.

"Було приємно потішити цією новиною бабусю Андрія Олену Миколаївну, яка чекала на визволення онука. Особисто подякував її за стійку позицію і віру у вирішення ситуації. Вона отримала від мене чіткий наказ – привести свій артеріальний тиск в норму і вже через кілька днів бути готовою обійняти свого рідного людини", - зазначив Порошенко.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Раніше стало відомо, що влітку, 30 червня 2018 року Андрій Новачків в ув'язненні оголосив про голодування. 33-річний одесит Андрій Новачків, моряк з 10-річним досвідом, працював помічником капітана на судні Arezoo під прапором Ірану, коли там стався інцидент з одним із матросів. Вранці 17 січня 2017 року, коли судно знаходилося в Південно-Китайському морі, молодший рядовий матрос Мухамед Бахранпур (Mohammad Bahranpoor), за національністю іранець, вистрибнув за борт. Свідком цього став Новачків, проте згодом його звинуватили у вбивстві моряка.

Півроку українець провів у місцевій в'язниці, де у нього погіршилося здоров'я - відбулося загострення післяопераційної травми на хребті в поперековому відділі, з-за чого йому було важко пересуватися.

13 вересня 2017 року Новачків вийшов на підписку про невиїзд під поручительство консула, однак знову був затриманий іранськими правоохоронцями. Тоді він і оголосив голодування.

ПП: Щойно було звільнено українського моряка Новічкова. Зараз Андрій перебуває на території Посольства України в Ірані....

Geplaatst door Петро Порошенко op Dinsdag 8 januari 2019

Нагадаємо, українські моряки здійснили героїчний вчинок, плани Путіна ганебно потонули. Це допоможе у подальшій боротьбі за звільнення українських моряків.

Як повідомляв Знай. ua, стало відомо, скількох українських патріотів схопили в Криму за рік. В Криму 37 осіб заарештували за політичними мотивами в 2018.

Знай. ua писав, що війна в Керченській протоці: росіяни випустили з українським морякам 1200 снарядів. Щоб уникнути обстрілу, українські кораблі розійшлися в море.