У Києві сталася пожежа на заводі "Кузня на Рибальському", який спеціалізується на суднобудуванні. Зараз на місці працюють пожежники.

Відео з місця події зняли очевидці.

Інформації про причини займання та що саме горить поки немає. Зараз на підприємстві спостерігається сильне задимлення, яке видно за декілька кілометрів від місця події.

Зазначимо, що завод "Кузня на Рибальському" (раніше "Ленінська Кузня") був створений у 1862 році. У 1995 році його придбав екс-президент Петро Порошенко, бізнес-активами якого управляє фонд Прайм Ессетс Капітал.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Петро Порошенко
Петро Порошенко

З 2016 року Кабінет міністрів дозволив заводу здійснювати експорт товарів військового значення. Це допомогло підприємству, яке щорічно зазнавало збитків, збільшити кількість замовлень. У 2017 році його прибуток склав 18,6 млн грн, а виручка — 776 млн грн. Вже у 2018 році чистий прибуток заводу збільшився на 77,84% — до 33,12 мільйона гривень.

Кінцевими бенефіціарними власниками заводу "Кузня на Рибальському" були президент Петро Порошенко і нардеп Ігор Кононенко. У 2018 році анонсували продаж заводу. Однак незадовго до цього 14-16 серпня понад 60 000 м2 нерухомості території заводу було передано іншому підприємству – ТОВ "Буд-Реновація". Про це свідчать офіційні витяги з держреєстру нерухомості. Цікаво, що компанія "Буд-Реновація" заснована три місяці тому самою ПАТ "Кузня на Рибальському", а її кінцевими бенефіціарами також є Петро Порошенко та Ігор Кононенко, повідомило видання Bihus.info.

У витязі з реєстру вказано, майно було передане ТОВ "Буд-Реновації" безоплатно. Серед основних причин, які могли спричинити передачу території іншій компанії перед продажем, юристи виділяють бажання потенційного покупця захистити майно від можливих зазіхань, або уникнути виплати зобов”язань, що накопичились у заводу за попередні роки.

Відповідно до фінансового звіту за 2017-й рік "Кузня на Рибальському" мала понад 178 мільйонів гривень кредиторського боргу за товари, роботи і послуги, більш як 78 мільйонів гривень - за розрахунками з бюджетом і більше 1.1 мільярда гривень - за одержаними авансами.

Додамо, що нині поруч з "Кузнею на Рибальському" будують скандальний житловий комплекс "Rybalsky". Його пов’язують з нардепом Нестором Шуфричем та екс-головою Держкомпідприємства Михайлом Бродським. Водночас основний вид діяльності ТОВ "Буд-Реновації" - "організація будівництва будівель".

Нестор Шуфрич
Нестор Шуфрич

Водночас восени 2018 року група "ТАС" Сергія Тігіпка досягла попередньої домовленості про покупку ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському". За даними ЗМІ, Тігіпко заплатив Порошенко і Кононенко за завод близько 300 млн доларів. Порошенко заявив, що продав завод для уникнення конфлікту інтересів. У кінці лютого 2019 року Тігіпко розповів, що планує побудувати на територіях заводу "Кузня на Рибальському" житловий масив і великий торгово-офісний центр.

Нагадаємо, політична партія "Блок Петра Порошенко" перейменувалася в "Європейську солідарність".

Як повідомляв "Знай.ua", Дубинський показав, як Порошенко "пограбував" АП перед приходом Зеленського: "Може, і Томос с*издив"?.

Також "Знай.ua" писав, Порошенка – на смітник: сумну долю колишнього гаранта показали одним фото.