Археологи, що проводили дослідження в місті Помпеї, натрапили на дивовижну фреску, яка зображає давньоримський заклад швидкого харчування. Про це повідомляє The Guardian.

Її знайшли під час археологічних розкопок на території п'ятого району в стародавньому римському місті. Добре збереглася фреска з фастфудом - одне з останніх відкриттів, виявлене вченими в стародавньому римському місті. За словами фахівців, їй понад 2000 років.

Був виявлений термополій з його красивою фрескою

Знімком унікальної знахідки поділився в Instagram Дослідник Массімо Оссана.

Відомо, що заклади зі швидкою їжею в Стародавньому Римі називали термополіями. В них подавали гарячу їжу з пряним вином.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Термополії були поширені по всієї імперії. Їх залишки знайдені в Римі, Помпеях, Остії, Геркуланумі і добре вивчені. Більше 150 термопиліїв, або закусочних, розкиданих по всьому місту, в основному використовувалися більш бідними жителями, які рідко мали кухню в своєму будинку, щоб перекусити чи випити.

Типове меню включало грубий хліб з солоною рибою, запечений сир, сочевицю і пряне вино. Найбідніші підкріплювалися шматком хліба і жменею оливок.

Термополії були розміщені в маленьких приміщеннях, які виходили на вулицю прилавком. Страви розігрівалися за допомогою великих чанів, вбудованих в прилавок. Відвідувачі їли стоячи.

Багаті громадяни і аристократи термополіями гребували. Ресторанів для пристойної публіки в Римі не було, традиції наказували готувати і їсти вдома.

Варто відзначити, Regio V, який ще не відкритий для публіки, є найбільш інтенсивною розкопкою на цій ділянці з 1960-х років.

Розкопки досі дають десятки відкриттів. У лютому археологи виявили фреску, яка приголомшливо збереглася із зображенням міфологічного героя Нарцисса, захопленого його власним відображенням у калюжі води. Були знайдені й інші не менш цікаві фрески.

Також знаходили і людські останки, в тому числі скелети двох жінок і трьох дітей, знайдених притиснутими один до одного на віллі. Залишки запряжених коней і сідла були також знайдені в кінці грудня.

Зазначимо, Помпеї були зруйновані в 79 році нашої ери виверженням, в результаті якого загинуло понад 2000 осіб. Руїни були виявлені в 16 столітті, а перші розкопки почалися в 1748 році.

Нагадаємо, в руїнах Помпеї археологам вдалося виявити двотисячолітню фреску, на якій зображена сцена злягання Леди, дружини спартанського царя Тіндарея, і бога Зевса в образі лебедя.

Як повідомляв портал "Знай.uа", археологи назвали нову дату загибелі Помпеї. Так дослідникам вдалося виявити напис на стіні будинку, який допоміг назвати точну дату виверження Везувію.

Також "Знай.uа" писав, в Помпеї виявили святилище, або ларарій, якому 2000 років.