Собор Паризької Богоматері або Нотр-Дам-де-Парі є найвідвідуванішим пам'ятником у французькій столиці і найвідомішим собором у всій країні. Середня кількість відвідувачів в будній день складає від 30 000 до 50 000 чоловік.

Нотр-Дам-де-Парі є одним із символів Парижа. Його будівництво почалося в 1163 році і тривало понад століття. У 2013 році святкували 850-річчя собору.

Під час Французької революції як і багато церкви, собор був пограбований. Революціонери розікрали все цінне і більшість меблів, зруйнували вівтарі і статуї, а також обезголовили деякі скульптури.

Нотр-Дам-де-Парі стали називати "Храмом розуму". Так званий Культ Розуму був новою релігією, яка була введена під час революції, щоб замінити християнство і просувати цінності нової республіки, такі як рівність і свободу. Собор Паризької Богоматері зробили одним з головних місць поклоніння цієї релігії аж до її заборони кілька років тому.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Собор Паризької Богоматері був місцем коронації Наполеона у грудні 1804 року. Саме тут він був проголошений імператором.

Одного разу Нотр-Дам-де-Парі врятувала книга. Однією з причин, по якій відомий французький письменник Віктор Гюго написав свій шедевр "Собор Паризької Богоматері", було те, що він хотів врятувати собор, який в той час знаходився в настільки поганому стані, що влада Парижа збиралися його знести.

Роман став надбанням Франції і допоміг зберегти найвизначнішу пам'ятку архітектури. Письменник зробив собор головним героєм свого роману, тому що його гнітив його жалюгідний стан після революції. Завдяки цьому він був збережений, а потім відновлений.

"І ось нічого не лишилося ні від таємничого слова, висіченого в стіні похмурої вежі собору, ні від тієї невідомої долі, яку це слово так сумно означало, - нічого, крім крихкого спогаду, який автор цієї книги присвячує їм. Кілька століть тому зник з числа живих осіб, начертавший на стіні це слово; зникло зі стіни собору і саме слово; бути може, скоро зникне з лиця землі і сам собор. Це слово і породило справжню книгу", - писав Гюго в передмові.

Орган – другий за величиною у всій Франції. Інструмент складається з приблизно 7300 труб, деякі з яких збереглися ще з часів середньовіччя. Гру на цьому органі можна було почути щонеділі під час богослужіння.

Нагадаємо, полум'я охопило найсвятіше місце Єрусалиму.

Як повідомляв Знай. ua, Трамп, Макрон та інші відреагували на пожежу в Соборі Паризької Богоматері.

Знай. ua писав, що з палаючого Нотр-Дам-де-Парі врятували Терновий вінець Христа.