Повір'я

Для простих людей назва «свекла» і жіноче ім'я Фекла були практично повністю співзвучні. Тому хоч і шанували не тільки Феклу, а й інших мучеників, молилися саме їй і збирали буряки Новий урожай прийнято було запікати, зазвичай з яблуками в печі. Буряк вважали ласощами, тому його квасили, сушили, в'ялили, робили з кього різні страви. А заготовки відмінно зберігалися до наступного врожаю.

Буряк любили і білий, і червоний. Хоча червоний вважали більш цілющим. Вважалося, що він «пом'якшує», дуже поживний, прохолоджуючий, має сечогінні і послаблюючі властивості. А бадилля може допомогти при запалених очах. Корінь же використовували, як ліки від зубного болю.



За традицією в це свято іменинниця-жінка зобов'язана принести в хату зв'язки вівса. Одну поставити у печі в жіночому кутку, другу - в світлиці, третю - в сінях. Повір'я говорить, що ці зв'язки принесуть в дім достаток і не пускатимуть нечисть. Ще одну в'язку обов'язково потрібно було поставити в стайні, щоб лісовик, який любить грати з кінською збруєю, не ходив до коней.



Якщо хлопчикові було вже 4 роки в цей день його вперше садили на коня. Ремісники святкували свій день - день свічки. Вже ставало темно і тому часто доводилося працювати при світлі свічки. Підмайстри повинні були вступити в чоловіче товариство, щоб це зробити треба випити чарку горілки або самогону.

Прикмети 1 вересня

  • Який Андрій, такий і весь місяць.
  • Якщо вітер південний (теплий), значить буде хороший урожай вівса.
  • Батюшка тепляк в овсах набряк.
  • Тепляк тримається, літу, що пішло, усе кланяється.
  • В цей день не можна вдивлятися в вогонь – бо можна втратити зір.
  • Ті, що народились 1 вересня відрізняються добротою. Їм дана особлива мудрість. носити їм слід агат або гранат.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще