Санкції, введені президентом України з подачі Валерії Гонтаревої проти російських банків, дивним чином обійшли Альфа-Банк. Офіційно він вже не російський, а значить, може спокійно працювати в Україні. За іншою версією - глава НБУ прикриває своїх «друзів».

«Краще пізно, ніж ніколи» - приблизно так відреагувало більшість українців на «раптове» введення санкцій проти російських банків. На третій рік війни між Україною і Росією, влада таки зважилися на обмеження роботи фінустанов, пов'язаних з країною агресором. Правда, санкції виглядають якось обрізано. Адже з семи банків з російським капіталом, умовно покарали тільки п'ять. Ще два банки «Альфа-Банк» і Банк Форвард і далі безперешкодно працюють на ринку.

Цей факт викликав подив і обурення багатьох українців. На їхнє переконання цей банк відстоює інтереси країни-агресора і заробляє на крові українських патріотів.

[[{"fid":"177744","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Гонтарева Альфа-банк","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Гонтарева Альфа-банк"},"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Гонтарева Альфа-банк","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Гонтарева Альфа-банк"},"4":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Гонтарева Альфа-банк","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Гонтарева Альфа-банк"}},"attributes":{"alt":"Гонтарева Альфа-банк","title":"Гонтарева Альфа-банк","height":"699","width":"1200","class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

Санкції просвистали повз

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Наскільки оперативно в НБУ підготували план санкцій і список банків, всього за день, так само активно у Валерії Гонтаревої заступилися за тих, хто не потрапив до списку санкцій.

«Ми говоримо виключно про банки, які належать Росії, тобто банках з державним російським капіталом. Альфа-банк не належать до цієї групи », - заявила заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

Примітно, що за місяць до введення санкцій Гонтарєва вже захищала «Альфа-Банк», який працює в Україні, від нападок з боку нардепів. Зокрема вона заявила, що банк не є російським. Він працює в 5 країнах Східної Європи, а власником цього банку є холдинг, який знаходиться в Люксембурзі. Їх дочірній банк є в Україні, і в Російській Федерації. Бенефіціарні власники всім відомі – це «Альфа-група», це пан Фрідман, пан Авін, і ще п'ять фізосіб.

Більш того вона навіть не помітила російське коріння власників: «У пана Фрідмана, мажоритарного акціонера, наскільки я знаю, англійське громадянство, або Ізраїлю, я не знаю. Нам, до Національного банку, він не російське громадянство подавав».

У свою чергу експерти констатують, що в НБУ де-юре мають рацію. «Розпочата кампанія стосувалася тільки російських банків, з державним капіталом. Таких сьогодні є 5 штук. А «Альфа-банк» і «банк Forward» є банками з приватним капіталом», - пояснив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Але, за його словами, ситуація може змінитися, якщо будуть отримані докази, що дані фінустанови фінансують сепаратистів.

«Війна – це, в першу чергу, агресія держави. Тут не можна здогадатися, чи причетні до цього приватні підприємці. Якщо, звичайно, не будуть отримані прямі докази того, що вони фінансують сепаратистів», - уточнив він.

Звідки коріння росте

Дивно, але ні президент, ні СБУ, ні РНБО не обурилися відсутності в списку санкцій «Альфа-Банку». Хоча його російське походження ні для кого не секрет.

ДОВІДКА: Alfa Group Consortium (Нідерланди) контролюється росіянином Михайлом Фрідманом, Германом Ханом, Петром Авеном і Олексієм Кузмічевим. Група включає Альфа-Банк (Росія), Альфа-Банк (Україна), Альфа-Банк (Білорусь), Альфа-Банк (Казахстан) і Amsterdam Trade Bank NV.

За словами нардепа Ігоря Лапіна, один з власників цього банку Петро Авін є «другом Путіна».

А європейську прописку банку, експерти пояснюють перестраховкою від непередбачених обставин. Тобто російське «громадянство» банк змінив ще на початку агресії Кремля проти України, справедливо побоюючись санкцій з боку Заходу. Та й в Україні ситуація нестабільна, адже ніхто не забув про російське походження банку. І рано чи пізно його роботу обмежать.

Втім, багато економістів сходяться до думки, що проблем у «Альфа-Банку» не буде, поки біля керма НБУ Валерія Гонтарєва. Її давно пов'язують з цією фінансовою структурою. Навіть в попередні періоди, коли НБУ намагався вводити санкції, вищевказаний банк вони обходили стороною.

«Абсолютно впевнений, що через особисті зв'язки в керівництві Нацбанку і уряді. Занадто багато там лобістів і інтересантів Росії. Скажімо, керівник Фонду гарантування повернення вкладів – колишній топ-менеджер Альфа-банку, а голова Нацбанку Валерія Гонтарєва періодично включає російські банки в «список порятунку». Але, незважаючи на це, думаю, що тиск російських лобістів - лише тимчасовий захід. Міжнародне співтовариство буде все більше тиснути на український уряд з тим, щоб вони наздоганяли західні санкції проти Росії. В іншому випадку - нам просто перестануть давати гроші», - коментував раніше Андрій Новак.

У свою чергу нардеп, член комітету з питань запобігання та протидії корупції Ігор Луценко, звинуватив Валерію Гонтареву фактично в змові з банком. «За свідченням посадових осіб «Альфа-Банку», у них прекрасні зв'язку з Гонтаревою. І вона виконує всі їхні законодавчі побажання. І багато законопроектів, які зараз йдуть від НБУ, пишуться фахівцями «Альфа-Банку». Я цю інформацію готовий підтверджувати в будь-якому суді. А при цьому «Альфа-Банк» сьогодні є одним з найжорсткіших рейдерських банків, який, всупереч мораторію, відбирає у людей квартири. І ці люди – найкращі друзі Гонтаревої», - підкреслив депутат.

За словами Луценка, Гонтарева завжди працювала з російськими банками, і не припинила це робити сьогодні.

«У Гонтаревої давно зафіксовані зв'язки з російськими банками. У них спільний комерційний інтерес, який залишився через «сім'ю». І зв'язку ці були очевидні. Вона завжди працювала з Гуртовим (співвласник «Платинум-банку» - ред.), У неї завжди були зв'язки з родиною Януковича. По суті, вона є агентом російського капіталу, який знищив 20% банківської системи України», - заявив Луценко.

Держава-заручник банку

Лояльне ставлення української влади до «Альфа-Банку» пояснюється ще й надто тісними зв'язками. Експерти запевняють, що у випадку «падіння» банку постраждає занадто багато держпідприємств, які набралися кредитів раніше.

Справа в тому, що за часів президентства Віктора Януковича, російські банки придбали в Україні привілейоване становище. І зараз багато підприємств пов'язані із зазначеним банком. Так за інформацією нардепа Віталія Купрія, з «Альфа-Банком» співпрацює «Укрзалізниця» і «Укренерго».

Більш того, на початку російської агресії навіть українські військові користувалися картками «Альфа-Банку». Тоді в ЗМІ розгорівся скандал, адже зарплатні картки російського банку отримали три військові частини з Мукачева та Білої Церкви.

Дізнавшись це, експерти забили на сполох. Адже будь-яка банківська картка це джерело інформації про її власника: починаючи з ПІБ і закінчуючи домашньою адресою. А враховуючи, що український і російський «Альфа-Банк» належать одним власникам, дані про наших військових цілком могли потрапити в руки ворога.

В результаті військові перейшли на обслуговування іншого банку, але інформація про них нікуди не ділася.

Наскільки глибоко менеджмент банку належить росіянам, проник до керівних структур України, розповіла Юлія Тимошенко. Вона звинуватила банк в махінаціях, заявивши, що скориставшись інсайдерською інформацією з уряду, банк заробив на перепродажі держборгу України 320 млн. доларів. Політик уточнила, що на той час урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Віталій Лісовенко до 2014 року працював на керівних посадах в «Альфа-Банку».

Тимошенко впевнена, що саме це дозволило фінансовій структурі купити частину українського боргу дешевше, а потім продати дорожче.

І поки у Гонтаревої запевняють, що не можуть запроваджувати санкції проти українського «Альфа-Банку» його російський «брат» приступив до обслуговування жителів ЛДНР при пред'явленні ними, так званих, паспортів ОРДЛО.

За словами представника «Альфа-Банку», володар так званого паспорта ЛНР або ДНР має можливість відкрити поточний рахунок і дебетову картку в будь-якому з відділень банку при оформленні пакета послуг «Альфа-Життя».

Чи це не пряме фінансування терористів на тимчасово окупованих територіях. Нагадаємо, що самі санкції в Україні були спровоковані тим, що «Сбербанк» почав обслуговувати сепаратистів з ЛДНР. В результаті він згортає свою роботу у нас в країні. «Альфа-Банк» в свою чергу продовжує працювати, як ні в чому не бувало. Наскільки це правильно повинні дати відповідь у президента, в РНБО і СБУ.

[[{"fid":"177743","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Террористы ОРДЛО","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Террористы ОРДЛО"},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Террористы ОРДЛО","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Террористы ОРДЛО"},"2":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Террористы ОРДЛО","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Террористы ОРДЛО"}},"attributes":{"alt":"Террористы ОРДЛО","title":"Террористы ОРДЛО","height":"450","width":"800","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]